Aktuelno

Ministarka Tanasković: Rešen problem ćumurana na teritoriji Brusa, dobile dozvolu za rad

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2023

-

20:05

Ministarka Tanasković: Rešen problem ćumurana na teritoriji Brusa, dobile dozvolu za rad
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković posetila je danas selo Žunje u opštini Brus gde je razgovarala sa meštanima koji se bave proizvodnjom ćumura i tom prilikom im saopštila da će ćumuranama na tom području opet biti dozvoljen rad.

Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, Tanasković je kazala da je nađeno rešenje, jer su te ćumurane zidane i nije reč o vatri na otvorenom.

"Ovde se nikada nije dogodio požar, tako da smo uspeli da prevaziđemo ovaj problem i možemo ljudima da odobrimo da nastave da rade i bave se onim čime se bave tradicionalno", poručila je ministarka poljoprivrede.

Ona je kazala da je doneta instrukcija kako da republički šumarski i lovni inspektori na terenu postupaju u vezi sa ćumuranama, što predstavlja trajno rešenje problema sa kojim su se suočavali lokalni proizvođači ćumura.

Tanasković je precizirala da je po ovoj instrukciji, tumačenje Zakona o šumama definisano drugačije u smislu da više ne može inspektor na terenu da tumači šta znači ćumurana i da li eventualno u šumskom prostoru može da dovede do požara.

"Postojao je strah da se to ne dogodi ovde, ali sve ćumurane su zidane, nema vatre na otvorenom i zato bojazni nema. Zakon koji je trenutno važeći je pisan pedesetih godina prošlog veka i naravno da nije predvideo zidane ćumurane", kazala je ministarka.

Tanasković je istakla da će se svakako ići u izmenu zakona kako bi se sve to definisalo, jer se, kako je dodala u međuvremenu mnogo toga promenilo, kao i način na koji ćumurane rade.

Ona je naglasila i da će do izmene tog zakona važiti ova instrukcija, koja je podzakonski akt.

"Došli smo danas da rešimo problem ljudi koji imaju svoje ćumurane ovde već 30 godina, a kojima je bio zabranjen rad zato što bi mogli da ugroze prirodno okruženje, jer su okruženi šumom", kazala je ministarka.

Ona je naglasila da je nađeno rešenje, jer su te ćumurane zidane i nije reč o vatri na otvorenom.

Tanasković je sa meštanima sela Žunje danas razgovarala i o aktuelnoj situaciji u poljoprivredi i načinima na koje država može da im pomogne i u rešavanju drugih pitanja.

 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija