Društvo

Podrška EU u uništavanju neeksplodiranih ubojnih sredstava u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2021

-

19:21

Podrška EU u uništavanju neeksplodiranih ubojnih sredstava u Srbiji
Podrška EU u uništavanju neeksplodiranih ubojnih sredstava u Srbiji - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije učestvovaće u projektu Evropske unije koji ima za cilj jačanje sposobnosti Republike Srbije u oblasti razminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, u okviru tog projekta, danas je realizovano zajedničko izviđanje iz vazduha lokacija na teritoriji opštine Bujanovac koje je potrebno razminirati, a što će, planirano je, realizovati Centar za razminiranje.

U izviđanju iz helikoptera Vojske Srbije učestvovali su načelnik Operativne uprave (J-3) Generalštaba Vojske Srbije general-major Želimir Glišović, šef Delegacije EU u Srbiji Njegova ekselencija Sem Fabrici i direktor Centra za razminiranje Bojan Glamočlija.

Projekat se realizuje u okviru saradnje sa Evropskom unijom u poglavljima ljudska prava, demokratija i mir, a učešćem u njemu Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, zajedno sa Centrom za razminiranje, izgrađuju potrebne operativne sposobnosti, unapređuju kapacitete za razminiranje i uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava po najvišim međunarodnim standardima i doprinose razvoju oblasti ljudskih prava.

Evropska unija pruža finansijsku pomoć, savremenu radnu i zaštitnu opremu i podršku u osposobljavanju i stručnom usavršavanju za poslove razminiranja.

Vojska Srbije na ovaj način doprinosi stvaranju uslova za otklanjanje opasnosti po život i zdravlje građana Republike Srbije, zaštiti životne sredine i bezbednom korišćenju zemljišta u javnoj i privatnoj svojini, dodaje se u saopštenju.

Preporuka za vas

BiH među minski najugroženijim zemljama na svetu, u čišćenju bi mogle da pomognu pčele-tragači
Fruška Gora minsko polje već 30 godina: Kod sela Ležimir osvanule table upozorenja, objašnjenja ko je postavljao eksplozive - nema
Opasna zona Srbije: Na skoro tri miliona kvadratanih metara i 150 lokacija zaostale eksplozivne naprave - gde su kritične tačke?

Komentari (0)

Srbija