Društvo

Upozorenje RHMZ: Preko dana temperatura i do 33 stepena, uveče pljuskovi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2023

-

09:04

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Jesen stiže za svega nekoliko dana, a toplotni talas i dalje traje. Priliv tople vazdušne mase sa Mediterana danas će nam doneti destabilizaciju vremena, ali i dodatni porast temperature.

Južni vetar donosi nam toplu i vlažnu vazdušnu masu, te ćemo tokom celog dana imati pretežno oblačno vreme, povremeno sa slabom kišom.

"U drugoj polovini dana doći će do lokalnog razvoja kišonosnih oblaka. Pljuskovi i grmljavina prvo će zahvatiti jugozapadne i zapadne predele, a u večernjim satima i šire područje Srbije", kaže meteorolog Euronews Srbije Ljubica Gojković.

Padavine će biti umerenog i povremeno jakog intenziteta, praćene gradom, a lokalno će pasti između deset i 20 litara kiše po kvadratnom metru za svega nekoliko sati. U čitavoj Srbiji je RHMZ aktivirao žuti ili narandžasti meteoalarm, najavljujući "potencijalno opasno" ili "opasno" vreme zbog prognoziranih pljuskova.

S obzirom na to da kiša stiže poslepodne, sredinom dana temperatura će se kretati od 30 do 33 stepena, što je daleko iznad proseka za drugu polovinu septembra. Tokom celog dana vetar će biti pojačan južni i jugozapadni, pogotovo u košavskom području.

U petak i subotu imaće nešto više sunčanih perioda i uglavnom suvo vreme, a temperatura će dostizati čak 35 stepeni.

"Osim vrelih dana pred nama je i nekoliko tropskih noći. U Beogradu živa u termometru neće ići ispod 25. podeljka", ističe Gojković. 

Promena vremena prognozira se za nedelju, prvi dan jeseni, kada ćemo se naći pod uticajem intenzivnog hladnog fronta sa severa Evrope. Kraj nedelje donosi nam kišu i pad temperature, ali samo privremeno, jer se u narednom periodu očekuje još toplih i sunčanih dana.

Komentari (0)

Srbija