Društvo

Besplatni dopler krvnih sudova sutra u zdravstvenom zavodu "Železnica Srbije"

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2023

-

09:23

Besplatni dopler krvnih sudova sutra u zdravstvenom zavodu "Železnica Srbije"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika "Železnice Srbije" zajedno sa Gradskom opštinom Savski venac organizuje besplatne preventivne preglede - dopler krvnih sudova vrata sutra, od 7 do 14 časova. 

"Ovo je sedma godina da organizujemo besplatne preventivne preglede u Zavodu, na adresi Savska 23 zajedno sa opštinom. Potrebno je zakazati pregled na broj telefona 011-3611-581 do subote", rekao je za Tanjug Vlado Batnožić, direktor Zavoda za zdravstvenu zašitu radnika "Železnice Srbije". 

On je precizirao da će četvoro specijalista radiologije pregledati sugrađane. Dr Batnožić je objasnio da se na kolor dopler krvnih sudova vrata obično upućuju pacijenti koji osećaju slabost i trnjenje ruku i nogu ili lica, poremećaj vida, kraći gubitak govora, krizu svesti, ako imaju vrtoglavice ili probleme sa koncentracijom. 

"Dopler krvnih sudova vrata je potpuno bezbolna, neškodljiva i neinvazivna metoda koja se vrši ultrazvučnim aparatom.

„Doplerovim efektom“ pratimo promenu konstantnih frekvencija ultrazvučnih talasa, jer se krv kreće u odnosu na posmatrača. Promena frekvencije ultrazvučnih talasa nastaje usled odbijanja od krvne ćelije koje su u pokretu, čime se veoma precizno ispituje stanje krvnih sudova vrata i protok krvi u venama i arterijama, koje snabdevaju mozak krvlju obogaćenu kiseonikom", rekao je dr Batnožić. 

On je izjavio da se pregled preporučuje i drugim osobama nakon 55. godine života koje imaju kardiovaskularne bolesti ili genetske sklonosti ka njima. 

"Doplerom krvnih sudova vrata (karotida) se može uočiti suženje, začepljenje i proširenje krvnih sudova vrata, koje mogu da budu uzrok moždanog udara", rekao je dr Batnožić.  On je dodao da je pregled potpuno bezopasan, bezbolan i neškodljiv. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija