Društvo

U Šidu 11.000 potrošača i dalje bez struje, u toku popravka oborenih stubova dalekovoda

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet

24/09/2023

-

08:51

U Šidu 11.000 potrošača i dalje bez struje, u toku popravka oborenih stubova dalekovoda
Tanjug/EMS AD - Copyright Tanjug/EMS AD

veličina teksta

Aa Aa

Tri stuba dalekovoda su usled jakog nevremena srušeni na teritoriji Sremske Mitrovice i Šida, zbog čega je u Šidu bez struje oko 11.000 potrošača.

Sve ekipe EMS AD su na terenu, stigli su svi havarijski stubovi za postavljanje i vrše se zemljani radovi za temelje. Inženjeri i monteri su u aktivnostima za početak fizičkog podizanja stubova, saopšteno je iz EMS. 

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić zajedno sa predsednikom opštine Šid Zoranom Semenovićem, obišao je sinoć Šid nakon što je ovo područje zahvatilo nevreme i poručio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova stanovnicima ovog mesta uputiti pomoć u vidu agregata, jer je deo teritorije ove opštine ostao bez električne energije usled prekida na dalekovodu.

"Po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića došao sam noćas u Šid, imajući u vidu da su usled kvara na visokonaponskoj mreži, čitav Šid i okolna mesta ostali bez struje. Na sreću, nije bilo intervencija pripadnika Sektora za vanredne situacije, ali u svakom slučaju, svi logistički kapaciteti Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova stavljeni su na raspolaganje građanima Šida. Prvenstveno, tu mislim na agregate različite snage koji su već poslati iz raznih naših jedinica u Srbiji da što pre dođu ovde u Šid i da se stave na raspolaganje građanima Šida, sve dok ovaj kvar ne bude otklonjen", rekao je Čaušić.

MUP Srbije

 

Poručio je da su pripadnici Sektora za vanredne situacije uvek na terenu kada je to potrebno i uvek u službi građana.

"Nadležne službe su već na terenu. Sektor za vanredne situacije i Ministarstvo unutrašnjih poslova su uvek na terenu kada je to potrebno, pa čak i u ovim situacijama. Naglasio bih da s obzirom da je nevreme noćas pogodilo nekoliko regiona naše zemlje, da mi nismo imali intervencije izuzev uklanjanja stabala na teritoriji Novog Sada i Smedereva", istakao je Čaušić.

Apelovao je na građane da slušaju uputstva nadležnih i da budu oprezni, pogotovo oni koji žive pored vototokova.

"S obzirom na to da se očekuju znatne padavine noćas i sutra na teritoriji čitave zemlje, još jednom aplelujem na građane da slušaju uputstva nadležnih i da budu veoma oprezni, naročito oni naši građani koji žive pored vodotokova. Nadamo se da ćemo da ispratimo i taj talas prvenstveno bez ikakvih ljudskih žrtava i naravno sa što manjom materijalnom štetom", poručio je Čaušić.

Predsednik opštine Šid Zoran Semenović zahvalio se na brzoj reakciji Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Zahvaljujem se načelniku Sektora za vanredne situacije koji je odmah došao u Šid i izašao u susret svim našim zahtevima i molbama koje smo imali, kao i brzoj reakciji ministarke energetike", rekao je Semenović.

EMS: Struje neće biti pre ponedeljka

Situacija na terenu je vrlo komplikovana jer su delekovodi isčupani sa betonskom konstrukcijom i postoje indicije da struja u 11.000 domaćinstava u Šidu neće doći pre ponedeljka, a moguće je da će sanacija štete trajati znatno duže, rekla je večeras FoNetu šefica sektora za medije i komunikacije Elektromreža Srbije ( EMS) Gordana Raković Rudović.

Na tom podrućju i dalje je na snazi crveni meteo alarm, pa zbog toga dežurne ekipe nisu u mogućnosti da izađu na teren i sagledaju razmere štete, naglasila je Gordana Raković Rudović.

"Za sad znamo da su stradala tri dalekovoda, ali postoji mogućnost da je na terenu situacija znatno komplikovanija i da je oboreno više", rekla je ona.

U EMS se nadaju da će 11.000 domaćinstava struju dobiti do ponedeljka, ali naglašavaju kako je u sadašnjim okolnostima "teško davati precizne prognoze", s obzirom na to da je potrebno postaviti nove dalekovode sa betonskom konstrukcijom, a "to nije nimalo lak i brz posao".

Raković Rudović je naglasila da ne postoji način da se domaćinstva koja su ostala bez struje pripoje na druge mreže jer je tokom prethodnog nevremena na hrvatskoj strani stradalo 14 dalekovoda koji i dalje nisu sanirani.
 

Komentari (1)

Srbija