Društvo

Đukić-Dejanović posetila nastavnicu ranjenu u Ribnikaru: "To su rane koje se leče, ali nikada ne zarastu"

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2023

-

09:38

Đukić-Dejanović posetila nastavnicu ranjenu u Ribnikaru: "To su rane koje se leče, ali nikada ne zarastu"
Đukić-Dejanović posetila nastavnicu ranjenu u Ribnikaru: "To su rane koje se leče, ali nikada ne zarastu" - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka prosvete Slavica Đukić-Dejanović kaže da je posetila nastavnicu ranjenu u tragičnom događaju u Ribnikaru, gde je ubijeno devetoro učenika i čuvar škole, a ranjeno šest osoba.

Ona je navela za TV Prva da je poseta bila njena lična potreba. 

"Oporavak nastavnice ide u dobrom smeru, ali tragedija koju je ona doživela ostavlja takav pečat da je zaista potrebna jedna psihološka rehabilitacija. Ona je žena mentalno stabilna, ali ipak je doživela takvu tragediju da će joj trebati jako puno vremena. To su rane koje se leče, ali nikada ne zarastu", kazala je Đukić-Dejanović.

Govoreći o fizičkoj aktivnosti dece u školi, ministarka je rekla da bi bilo dobro kada bi se u programe rada sa decom uključio i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje (DIF).

"Studenti koji su položili ples ili neke druge predmete mogu biti vrlo korisni u slobodnim aktivnostima koje imamo programom u školama", rekla je ona za TV Prva i podsetila da je Olimpijski komitet ponudio prosveti saradnju da olimpijsku pedagogiju primenimo u fizičkim aktivnostima u radu sa decom u 51 školi širom Srbije. 

Đukić-Dejanović je navela i da će od 3. do 30. oktobra biti moguće prijavljivanje studenata druge i treće godine studija za pedagoške smerove za 230 stipendija Ministarstva.

Ona je podsetila i da je ova školska godina za decu u osnovnim školama počela specifično sa uputstvima koje je dao čitav tim stručnjaka, a teme su bile ljudske vrednosti.

"Prvi dan je bio dan dijaloga dece i nastavnika u zavisnosti od uzrasta dece i kreativnosti nastavnika", rekla je ona i dodala da su u prvoj nedelji časovi bili tematski kako bi se ukazalo na to da se različitosti poštuju i da ljudska prava budu demonstrirana kao nešto jako važno.

Đukić-Dejanović je naglasila i da sve što nam se događa i što se događalo u prethodnom periodu asocira na potrebu da moramo veći stepen pažnje da posvetimo segmetu vaspitanja i bezbednosti u školi, ali i van škole.

"Jako je bitno i učešće dece u timskom radu. Deca imaju potrebu da dele i radost i brigu", kazala je ona.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija