Društvo

Đukić Dejanović: Važno je da dobra deca postanu vidljivija

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2023

-

16:16

Đukić Dejanović: Važno je da dobra deca postanu vidljivija
Đukić Dejanović: Važno je da dobra deca postanu vidljivija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu je danas, u čast Međunarodnog dana starijih osoba, održana svečanost povodom konkursa Poverenika za zaštitu ravnopravnosti pod nazivom "Most razumevanja - međugeneracijska solidarnost".

U Dnevnom centru i klubu za starije "Igor Holodkov" predstavljena je izložba najboljih dečijih radova na pomenutu temu.

Nagradu za najbolji literarni rad dobila je Milica Zec, učenica sedmog razreda iz Novog Slankamena.Prvo mesto u konkurenciji za najbolju fotografiju dobio je Jovan Stanković iz Orahovca, učenik šestog razreda.

Za najbolji likovni rad nagrađena je Sara Bošnjak iz Banatskog Despotovca, učenica sedmog razreda.

Ministarka prosvete slavica Đukić Dejanović ocenila je da je ovaj konkurs bio prilika da učenici šestog, sedmog i osmog razreda osnovne škole iskažu svoj talenat i iznesu stav da godine ne moraju i ne smeju da budu prepreka za dostojanstven i kvalitetan život.

"Radovi učenika koji su pristigli ilustruju brigu jednih za druge, solidarnost i toleranciju. Važno je da dobra deca postanu vidljivija, da nastavimo da podstičemo mlade da aktivno deluju u zajednici i da ih ohrabrimo da prepoznaju i pronađu načine da pomognu starijima", navela je Đukić Dejanović.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da je sa nestrpljenjem čekala današnji događaj, jer se na njemu sakuplja sva dobrota i dobra energija.

"Ovde živi jedan dobar duh ljubavi, solidarnosti, iskrenog razumevanja i poštovanja. Nema ga baš na svim mestima i dobro je da smo mi uspeli da ovo ne bude samo ideja, već je to i proces i pokret", rekla je Janković.

Šefica kancelarije Populacionog fonda Ujedinjenih nacija za Srbiju Borka Jeremić rekla je da su učesnici konkursa bili jedna velika inspiracija.

"Međugeneracijska saradnja i solidarnost su vrednosti koje treba da negujemo kako bismo u našem društvu dali priliku svakom pojedincu, nezavisno od toga kojoj generaciji pripada, da razvije svoj puni potencijal", navela je Jeremić.

Direktor Ustanove Gerontološki centar Beograd Srđan Dimitrijević ocenio je da se konkurs može sažeti u reči ljubav, briga i moć učenja, ali pre svega - poštovanje.

"Moja prva pomisao, kada vidimo stariju osobu, jeste - poštovanje. Naši stariji su videli mnogo više izlazaka i zalazaka sunca nego mi sami. Kada pokazujemo poštovanje prema starijima, našim rođacima, komšijama, nepoznatim ljudima na ulici, onda im govorimo - jasno vas vidimo, čujemo vas", zaključio je Dimitrijević.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija