Društvo

Dečak koji je pogođen gvozdenom kuglom u školi u Pećincima stabilno, Dejanović: Lekcija iz koje svi treba da učimo

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2023

-

11:10

Dečak koji je pogođen gvozdenom kuglom u školi u Pećincima stabilno, Dejanović: Lekcija iz koje svi treba da učimo
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Dečak koji je u osnovnoj školi "Slobodan Pajić Baja" u Pećincima povređen, nakon što ga je školski drug na času fizičkog vaspitanja slučajno pogodio gvozdenom kuglom u glavu, sada je stabilno i van životne opasnosti, izjavila je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i istakla da u tom konkretnom slučaju nema elemenata vršnjačkog nasilja. 

"Dečak je kuglom povredio slučajno svog druga i ta povreda je zahtevala hirururšku intervenciju i bolničko lečenje. Dečak je dobro, ali je očigledno i ovo jedna lekcija koju svi učimo da taj nehat može biti poguban po dete. To nije bio slučaj vršnjačkog nasilja, ali svakako jedna dobra lekcija da je dodatni oprez potreban u svim tim situacijama koje mogu biti izuzetno rizične", rekla je ministarka za Tanjug. 

Komentarišući početak školske godine koji je počeo drugačije u odnosu na prethodne, i to sa akcentom na vaspitni deo školskog sistema, Đukić Dejanović kaže da je izuzuetno zadovoljna kako su nastavnici i učitelji primili preporuke Ministarstva. 

"Ostavljen je prostor za kreativnost i inicijativu nastavnika kako će primeniti preporuke. Zavisno od nastavnika, njegove kreativnosti i uzrasta i samog odeljenja, ono što sam mogla da vidim da je taj neki psihološki odnos između učitelja i dece fascinatan. Najveći broj nastavnika je vrlo spremno dočekao ove naše sugestije", rekla je Đukić Dejanović. 

Kada je reč o školi "Vladislav Ribnikar", u kojoj se u maju ove godine dogodila tragedija, prostor, odnosno deo škole gde se sve desilo, je zatvoren, ali ostatak zgrade funkcioniše normalno.  Zavisno od konsultacija sa roditeljima i svim akterima obrazovnog sistema i stručnjacima naknadno će biti odlučeno da li će se i na koji način učionica, odnosno deo škole u kom se tragedija odigrala pretvoriti u memorijalni centar.  

"U Ribnikaru sam bila sa decom prvog razreda. Trudili smo se da medijski Ribnikar ne bude preterano u fokusu, da roditelji i nastavnici ne gledaju kamere da ne budu pitani šta misle, nego da sve ide spontatno i čini mi se da je to bio solidan pristup", rekla je ministarka. 

Ovu školsku godinu će obeležiti i pojačano prisustvo policajaca i saobraćajaca u blizini škole, a ministarka kaže da će osim same brige o bezbednost pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i razgovarati sa decom. 

Tanjug/Nenad Mihailović

 

"Napravili smo i potpisali Memorandum, MUP i ja, sam projekat je 'Zajedno i bezbezbedno kroz detinjstvo'. Deca od prvog do petog razreda će sa policajcima imati 'frendli', odnosno prijateljski odnos, neće im pokazivati značku i razgovarati o svemu onome što može da se desi u saobraćaju, u slučaju elementarnih nepogoda i slično, a deca od petog do osmog razreda razgovaraće o prevenciji nasilja. Tu su osim policije uključene i razredne starešine, predmetni nastavnici, pedagog, psiholog i timski će raditi na tim sadržajima", objasnila je ministarka. 

Jedna od novosti, rekla je Đukić Dejanović, su izmene koje se tiču kaznenih mera i od sada će umesto od šestog razreda osnovne, ocena iz vladanja ulaziti u prosek već od drugog razreda. 

Takođe, izmenama je predviđeno i to da dete ukoliko napravi prekršaj i pokrene se disciplinski postupak, neće moći da promeni školu sve dok taj postupak ne bude završen. 

"Neadekvatna ponašanja registuju se i u mlađem uzrastu, ne tek u šestom ili sedmom razredu. Deca još uvek imaju ambicije da budu dobri đaci i to što će ocena iz vladanja sada ulaziti u prosek može da bude efektivno", rekla je ministarka. 

Kada je reč o deficitu predmetnih nastavnika informatike, matematike, fizike, srpskog i engleskog jezika, ministarka potvrđuje da je to tačno, ali da Vlada i Ministarstvo intenzivno rade na rešenju tog problema. 

"Za sve te predmete na odgovarajućim fakultetima studentima na drugoj i trećoj godini studija dali smo stipendije, kako bi ih motivisali. Drugi problem jesu plate koje su manje nego u privredi gde često odlaze da rade, ali se misli i o tome i sada je Vlada uložila izuzetan napor sa povećanjima septembarske i one plate koja će biti u januaru. Istina je da to i dalje nije dovoljno i da bi plate trebale da budu veće, i moramo raditi na daljem povećanju plata", rekla je ministarka. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija