Društvo

Đukić Dejanović: Ove školske godine biće izraženija vaspitna komponenta

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2023

-

22:20

Đukić Dejanović: Ove školske godine biće izraženija vaspitna komponenta
Slavica Đukić Dejanović - Copyright Euronews/Ana Mihaljčić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da će ova školska godina biti drugačija od ostalih i da će, zbog majskih tragedija, vaspitna komponenta obrazovnog procesa dolaziti do izražaja više nego prethodnih godina.

"Ova školska godina će biti godina u kojoj će i vaspitna komponenta obrazovnog procesa dolaziti do izražaja, možda i više nego prethodnih godina. Formiran je tim pri kabinetu premijerke, u kome smo mi iz Ministarstva i svi stručnjaci koji treba da pomognu da ova naredna školska godina ulije poverenje, pre svega učenicima nastavnicima i roditeljima, da će se odvijati u željenom smeru i imati i bezbednost kao bitnu komponentu", rekla je Đukić Dejanović za Tanjug.

Sugestije su poslali osnovnim i srednjim školama 18. avgusta, dodaje ministarka i ističe da je suština da školska godina ''počne kao susret''.

"Susret onih koji su važni jedni drugima, koji učestvuju u procesu učenja. Prvi školski dan po našoj preporuci teba da bude dijalog u kome se razgvoara i o programima učenja, ali i o vrednostima i vrlinama", rekla je ministarka. Što se tiče osnovne škole "Vladislav Ribnikar", u odnosu na druge škole biće posebno pojačana stručna briga i podrška, kao i timovi u školi koji će biti kontinuirano na raspolagnjau roditeljima i učenicima, najavila je ministarka.

"Imamo nameru da sutra održimo sastanak u Vladi sa direktorima te škole i najbliže gimnazije, i svih onih koji se osećaju jako pogođenim, da školama damo uputstva na koji način da se implementiraju sugestije koje smo poslali. Teme koje će biti u prvoj nedelji u okviru tematske nastave zavise od uzrasta deteta, od interesovanja, od toga da li jedan razred ima decu koja su u strepnji i strahu. Zbog toga nismo dali modele koji moraju biti zakovani", rekla je ministarka.

"Najveći deo OŠ Vladislav Ribnikar će se koristiti"

Đukić Dejanović je rekla da je što se tiče broja učenika koji idu u "Ribnikar" izmena neznatna, te da ima dovoljno prostora za održavanje nastave.

"Najveći deo zgrade će se koristiti, i ulaziće se u samo dvorište i školu iz ulice Svetozar Marković. Onaj deo gde je bila tragedija - planiran je memorijalni centar, razmišlja se još o idejnom rešenju. Svakako će ta škola biti u građevinskom smislu praćena na poseban način - tek će se razgovarati o delu škole, a možda i dvorišta i možda drugim obeležjima koja će biti poruka da se zlo koje se dogodilo nikada više nigde ne dogodi", rekla je Đukić Dejanović.

Ministarka je podsetila na povećanje plata prosvetnim radnicima kao deo rada na tome da im se vrati dostojanstvo i poveća poštovanje, ali je dodala da u tom procesu moraju svi da učestvuju, kako roditelji, tako i sami nastavnici.

"Apelujem na medije i roditeljie i nastavnike da zajednički vraćamo dignitet nastavnika, prosvetnog radnika. Izgubio se delom zbog toga što učenici, posebno u osnovnoj školi dobijaju jednu poruku od vršnjaka, drugu od roditelja i treću u školi, te ulaze u rascep i ne znaju kako da formiraju stav što im izaziva napetost koja se manifestuje različitim oblicima pražnjenja napetosti koji su često socijalno neprimereni", rekla je ministarka. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija