Društvo

Ekipa Euronews Srbija sa borcima protiv krivolova: Šta se desi kada neko bude uhvaćen u vršenju ovog krivičnog dela?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/10/2023

-

08:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pre tri dana do Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije stigla je anonimna dojava da se u ataru Sremske Kamenice čuje vavilica, uređaj koji se koristi za krivolov. Nakon što su izašli na teren i pozvali policiju u ataru se pojavio i muškarac koji je priznao krivicu, ali negirao da vavilicu koristi za lov. Ceo sled događaja ispratila je i ekipa Euronews Srbija.

Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije rekao je da je njihova ekipa odmah nakon dojave reagovala i izašla na teren, i ispostavilo se da je dojava bila tačna - vavilica se videla u travi.

"Ti uređaji služe da u toku noći privuku veliki broj ptica na malu površinu i da neko dođe ujutru bukvalno da ih pobije. Dakle to nije lov, to je iživljavanje. To je ubijanje životinja i iz tog razloga je zabranjeno skoro u celom svetu", rekao je on.

Čim se uverio da uređaj i dalje radi, odmah je kontaktirao policiju i prijavio slučaj nezakonitog lova. Kako im je objasnio, u pitanju je krivično delo 276, stav 4 - nezakonit lov i objasnio da je pronašao uređaj koji se postavlja za krivolov prepelice.

Nakon prijave i dolaska policije, ekipi je pripao čovek koji je ugasio vavilicu, priznao da je njegova, ali naveo da nije imao nameru da čini bilo koje krivično delo, već da, kako je objasnio, trenira psa.

Euronews

 

"Ja imam mladog psa, nepunih godinu dana. Dovezli smo se ovde i stavio sam je sinoć. Nema uopšte lova. Evo pitajte komšije da li ima lova uopšte. Ovde je, vidite, naseljeno", opravdavao je on svoj postupak.

Međutim, Ružić je bio skeptičan na njegovo obrazloženje i objasnio ekipi Euronews Srbija da treniranje pasa uz pomoć nezakonitog lova nema.

"Kao što nema ni nezakonitog ribolova tako što vi trenirate ribu strujom ili ne znam šta radite. U međuvremenu je stigla policijska patrola i sad oni razgovaraju sa njim, tu ima zaista ima puno nelogičnosti, u njegovoj priči, ali nije na meni da to sudim. Na nama je kao savesnim građanima da vidimo šta se događa i da to prijavimo kome treba da prijavimo. Poruka nakon ove akcije ili bilo koje druge je ljudi dajte da se dozovemo pameti. Nemamo ni rezervnu Srbiju ni rezervnu planetu, ni rezervnu prepelicu, vodu ni vazduh", rekao je Ružić.

Gavrić: Ovo nije incident, ovo je česta pojava 

Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija izjavio je za Euronews Srbija da slučajevi krivolova nisu retki i da se oni ne vode kao prekršaji, već kao krivična dela. On je naglasio i da, uprkos dobrim propisima, postoji problem sa kažnjavanjem ovih dela. Iz Animal Rescue kažu  i da je crno tržište životinja razvijeno, a da je Srbija tranzitno područje.

"Ovo nije incident, ovo je česta pojava znamo i za druge zloupotrebe životinja. Znamo da postoji veliko crno tržište životinja koje se bavi ne samo egzotičnim životinjama, nego i psima i mačkama. Šalju se sa Balkana u druge zemlje, samo se prati trag novca i to je veliki biznis", rekao je Gavrić.

Euronews

On je podsetio na slučaj male lavice Kiki koja je pronađena na Čantavirskom putu u Subotici i potom prebačena u prihvat Zoološkog vrta Palić i čije stanje, kako nadležni kažu, je sve lošije.

"Ovaj slučaj sa malom lavicom blizu Subotice. Mi smo tranzitno područje i preko nas prolazi sve iz Azije ka Evropi i obrnuto. Potpuno je logično da se tu desilo. Neko je procenio da lav više nije za prodaju u takvom stanju i da je verovatno bolje ostaviti ga negde pre granice. To se dešava često, nije retka pojava. Žao mi je što se to dešava", kaže on.

Objašnjava da nije reč o prekršaju, već o konkretnom krivičnom delu.

"Reč je o ozbiljnom krivičnom delu. Vi radite sa živim bićima. Mi imamo dobre zakone, ali često ih ne primenjujemo. Treba nam svima malo više edukacije. To kao društvo mora da shvatimo da je to svuda oko nas. Može lako da se desi da naš pas može biti otet i prodat", objasnio je on.

 

Komentari (0)

Srbija