Društvo

Zloupotrebe Zakona o pristupu informacijama: "Institucije zatrpavaju zahtevima, pa kroz žalbe naplaćuju troškove"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/10/2023

-

20:40

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Javnost ima pravo da bude obaveštena o radu državnih i lokalnih institucija. Pristup informacijama od javnog značaja najčešće se dovodi u vezu sa novinarskim poslom, jer oni su ti koji najčešće šalju zahteve institucijama. Međutim, izmene Zakona o pristupu informacijama otvorilo je mogućnost da svi građani bez obrazloženja mogu da traže informacije, a to je otvorilo prostor za zloupotrebu.

Zloupotrebe se dešavaju po šablonu, institucije se zatrpavaju zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja, a onda se kroz žalbe advokata naplaćuju troškovi. Zahtevima se zatrpavaju mesne zajednice, škole, domovi zdravlja, vrtići.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović kaže u intervuju za Euronews Srbija da se najčešće zloupotrebe dešavaju tako što jedna naizgled nepovezana grupa građana traži od jedne institucije iste informacije i čeka da prođe rok za postupanje.

"Ako ne postupe u tom roku ili su nezadovoljni odgovorom oni angažuju istog advokata i podnose tipske žalbe povereniku. Ukoliko se radi o nepostupanju poverenik šalje na izjašnjenje tu žalbu organu vlasti. Poverenik donosi rešenje kojim nalaže postupanje u kratkom roku, ali mora da odluči o troškovima žalbe koji nisu mali. Troškovi angažovanja advokata su bili 33.000 dinara po predmetu, sada su 50 odsto veći - 49.500 dinara", rekao je Marinović.

"Apsurdna situacija koja je postala neizdrživa"

Sve se dešava zbog stava Upravnog suda da troškove snose institucija od koje se traže informacije. Marinović kaže da se sada došlo do apsurdne sitaucije koja je postala neizdrživa.

"Mi dobijamo žalbe gde je tražilac informacija od organa vlasti jedan advokat, a zatim žalbu piše drugi advokat iz iste advokatske kancelarije. Ovde advokatu treba advokat da bi napisao žalbu za pristup informacijama od javnog značaja. To je ironično", kaže Marinović.

Pojašnjava da je poverenik sada u obavezi da svaki put kada oceni da je žalba osnovana, a da je pisao advokat da naloži organu vlasti prvostepenom da snosi troškove advokata.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Svako bi pomislio da se informacije od javnog interesa traže od Vlade, raznih ministarstava, javnih preduzeća, agencija... Međutim, nije tako. Informacija gde se vrši zloupotreba traži od najnižih, ali najbrojnijih organa vlasti - mesnih zajednica, škola, predškolskih ustanova, zdravstvenih ustanova, lokalne vlasti. Gađaju se oni kojih ima puno. Jedno vreme su bile veterinarske stanice, lovačka udruženja. Neki od njih spadaju u organe vlasti i imaju obavezu da postupaju po zakonu. Oni to nisu ni znali", naveo je on.

Osim što su ovakve zloupotrebe šteta po budžet, Marinović kaže da su žrtve takvih zloupotreba i novinari jer njihovi zahtevi i žalbe ne mogu da dođu na red. On navodi da cifre koje se na ovaj način uzimaju od institucija nisu male.

"Advokatima i po tri, četiri miliona"

"Troškovi angažovanja advokata do pre par meseci iznosili 33.000 dinara po jednom predmetu. Sada oni iznose skoro 50.000 dinara po jednoj žalbi. Pomnožite to sada sa više stotina ili hiljada žalbu i videćete koju ćete cifru da odbijete. Mi smo do pre četiri ili pet dana naložili organima vlasti da plate preko 22 milona dinara advokatima, od čega su pojedini advokati dobili korist od tri do četiri miliona. Ovo je tek početak, svaki dan raste broj žalbi", kaže on.

Kako kaže postoji više načina da se situacija promeni.

"Prvi korak je da menjamo već izmenjeni Zakon. Da pokušamo da na neki način vratimo institut zloupotrebe prava. U mnogim zakonima država članica EU postoji institut zloupotrebe prava. Nije on džabe propisan, već zato što postoji potreba za tim. Mora da normativno to rešimo", naveo je on.

Dodaje i da će poverenik da svoju praksu usklađuje sa novonastalom situacijom. Za izmenu zakona zainteresovana su i ministarstva. Tako je ministarka zdravlja u ime svih zdravstvenih ustanova, bolnica zamolila da se menja zakon, Ministarstvo rada i Ministarstvo posvete takođe.

"Svi trpe i mislim da postoji opšti konsenzus da se pristupi tom poslu", zaključio je on.

 

Komentari (0)

Srbija