Društvo

Sistem "Pronađi me" od danas aktivan: Kako funkcioniše obaveštavanje javnosti kad nestane dete?

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2023

-

08:12

Sistem "Pronađi me" od danas aktivan: Kako funkcioniše obaveštavanje javnosti kad nestane dete?
Sistem "Pronađi me" od danas aktivan: Kako funkcioniše obaveštavanje javnosti kad nestane dete? - Copyright Euronews/Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će danas biti pušten u rad sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica - "Pronađi me" koji u više zemalja sveta već postoji kao ''Amber Alert''.  

Javnosti će na licu mesta biti prezentovano kako će izgledati i funkcionisati sistem kada neko dete u Srbiji nestane. Prezentaciji i puštanju sistema u rad u Palati ''Srbija'' prisustvovaće predsednik Aleksandar Vučić.

Sistem je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine, a naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je da će se Amber Alert sistem "Pronađi me" razlikovati od sličnih sistema u svetu po tome što se radilo na prevazilaženju problema i manjkavosti koje su druge zemlje imale, ali i da je taj sistem prilagođen uslovima u Srbiji.

"Smatram da će naš sistem zaista dobro raditi jer smo ga mi podredili našem podneblju i onome što vidimo da jeste problem kada pričamo o nestancima naše dece. Moram reći da je sistem Pronađi me prvi u regionu i u većem delu zemalja Evrope", rekao je Jurić za Tanjug.

Jurić je objasnio da će se sistem razvijati u dve faze. Prema njegovim rečima, u prvoj fazi mediji će prekinuti sa emitovanjem svojih programa u prvih osam sati na svakih 30 minuta.

"Prekidanje će se ogledati u tome da će morati da se objavi jedna formatirana fotografija nestalog deteta sa osnovnim informacijama i eventualno neki podaci vezani za sam nestanak, u smislu gde je dete poslednji put viđeno, šta je imalo na sebi", ukazao je Jurić.

Naveo je da će zatim mobilni operateri poslati svojim korisnicima poruku o nestalom detetu, zajedno sa linkom sajta Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). Takođe, JP "Putevi Srbije", aerodrom Nikola Tesla, autobuske i železničke stanice objavljivaće na ekranima informaciju o nestanku deteta.

Kriterijumi za objavljivanje nestanka deteta

Na pitanje koji su kriterijumi za pokretanje sistema, Jurić je naglasio da sistem ne može biti pokrenut sa svakim prijavljenim nestankom, već moraju biti ispunjeni određeni uslovi. 

"Ukoliko je dete mlađe od sedam godina, sistem će se automatski pokrenuti. Takođe će se pokrenuti i ako je dete mlađe od 18 godina i ima neki oblik invaliditeta, kao i u situaciji kada se pouzdano zna da je dete u životnoj opasnosti", objasnio je Jurić. 

Istakao je da će isključivo policija voditi računa o pokretanju i prekidu sistema.Jurić kaže da će druga faza nadogradnje sistema početi odmah nakon prve faze i ona će uključiti druge činioce koji treba da učestvuju u širenju informacija o nestalom detetu.

"Tu pre svega mislim na tržne centre, na benzinske pumpe, dakle naftne kompanije, tu će biti i banke i druga mesta gde je velika frekvencija ljudi. Ono što je takođe jako važno reći jeste da ćemo u toj drugoj fazi uključiti i društvene mreže", naveo je Jurić.

Rekao je da je, prema njegovim saznanjima, MUP već u kontaktu sa kompanijom "Meta" kako bi se rešio problem odgovornih lica koja će garantovati da se objava o nestanku povuče kada dete bude pronađeno. 

"Ono što je nedostajalo i što još uvek nedostaje u Srbiji po pitanju društvenih mreža su odgovorna lica koja mogu garantovati da kada se povuče objava i kada je dete pronađeno, da će svi ti podaci biti povučeni i da nema nikakve opasnosti po zaštitu ličnih podataka", objasnio je Jurić. 

O uvođenju Amber Alerta se u Srbiji govori još od 2015. godine, nakon što je ubijena devojčica Tijana Jurić, a mogućnost uvođenja ovog sistema Ministarstvo unutrašnjih poslova razmatralo je još 2018. godine.

Do pomaka je došlo u februaru 2022, kada su tadašnji ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i predsedavajući Fondacije "Amber alert Evropa" Frank Hoen u Beogradu potpisali Memorandum o razumevanju. 

Objave putem različitih medija

Ovaj sistem pored SAD, zvanično funkcioniše u Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu, Meksiku, Ukrajini, Kini, Ekvadoru, Maleziji, Maroku, Rusiji, a među ovim državama je i Hrvatska, gde ovaj sistem nosi naziv "NENO Alarm".

Amber Alert predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece. 

Objave putem različitih medija – televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima itd. mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi, a ključno je pozivati građane da sve potencijalno korisne informacije prijave policiji.

Kako bi se izbegle lažne uzbune, kriterijumi za izdavanje upozorenja o nestanku deteta su prilično strogi. Prema podacima američkog Ministarstva pravde, 75 odsto dece koja su oteta i ubijena, ubijeno je u prva tri sata nakon otmice.

U SAD je od 254 Amber Alert upozorenja izdatih tokom 2021. godine, 252 slučaja rezultiralo uspešno, od kojih je 51 dete uspešno oporavljeno kao direktan retultat izdavanja Amber Alert upozorenja.

Komentari (0)

Srbija