Društvo

Roditelji dece iz Ribnikara pisali premijerki: Traže hitno usvajanje dopuna Zakona o mentalnom zdravlju

Komentari

Autor: S.T.

25/10/2023

-

13:17

Roditelji dece iz Ribnikara pisali premijerki: Traže hitno usvajanje dopuna Zakona o mentalnom zdravlju
Roditelji dece iz Ribnikara pisali premijerki: Traže hitno usvajanje dopuna Zakona o mentalnom zdravlju - Copyright Tanjug AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Porodice ubijenih i ranjenih u Ribnikaru, kao i roditelji dece koja idu u OŠ "Vladislav Ribnikar" uputili su dopis premijerki Ani Brnabić da se po hitnom postupku usvoji predlog dopune Zakona o mentalnom zdravlju, koji podrazumeva da se formiraju zatvorena psihijatrijska odeljenja za decu koja počine teška krivična dela i da mogu da se zadrže u njima bez vremenskog ograničenja.

Oni strahuju da izmene Zakona neće stići na dnevni red u ovom skupštinskom sazivu, jer ukoliko izbori budu raspisani za 17. decembar, Narodna skupština će biti raspuštena 2. novembra. Predlog dopune Zakona prošao je javnu raspravu, ali još nije dobio zeleno svetlo Vlade Srbije da bi mogao da se uputi u Narodnu skupštinu na usvajanje. 

Izmena Zakona inicirana je nakon tragedije koja se dogodila 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, kada je učenik (13) ubio devetoro učenika i čuvara škole i ranio šest osoba. Dečak, koji je pucao na vršnjake iz očevog pištolja, po važećem zakonu nije krivično odgovoran jer ima manje od 14 godina. On se nalazi u dečjoj psihijatrijskoj ustanovi na posmatranju.

Inače, predlog dopune Zakona o mentalnom zdravlju podrazumeva da se formiraju odeljenja zatvorenog tipa u psihijatrijskim ustanovama za decu koja počine teška krivična dela, a mlađa su od 14 godina i krivično su neodgovorna. Predviđa i mogućnost njihovog zadržavanja u psihijatrijskoj ustanovi bez pristanka deteta i bez vremenskog ograničenja, kao i mogućnost privremene zabrana kontakata sa porodicom i drugima.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

"Na prvim sastancima posle 3. maja jedan od sedam zahteva roditelja je bio i da se izađe sa informacijom šta će biti sa delakom koji je počinio masovno ubistvo. Tada nam je rečeno da će biti donet novi Zakon o mentalnom zdravlju koji će omogućiti da čak i maloletna lica mogu trajno da ostanu u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa", priča jedan od roditelja učenika iz Ribnikara.

Dodaje da su im u Ministarstvu zdravlja rekli da je predlog dopune Zakona o mentalnom zdravlju prošao javnu raspravu, da je završeno usklađivanje i da je prosleđen Vladi Srbije na usvajanje.

"Porodice ubijenih i porodice preživele dece iz Ribnikara su imale sastanak i uputile zajednički dopis da se hitno traži usvajanje predloga Zakona", kaže sagovornik Euronews Srbija.

Dodaje da je uznemirujuće za sve što se odugovlači sa usvajanjem Zakona i što se ne zna šta će biti sa dečeakom koji je počinio masakr u Ribnikaru.

Navode da su dopis osim Vladi Srbije i premijerki Ani Brnabić poslali i na adresu predsednika države Aleksandra Vučića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija