Društvo

Pašalić: Nakon Ribnikara pojačana je pažnja u pogledu međuvršnjačkog nasilja

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2023

-

09:25

Pašalić: Nakon Ribnikara pojačana je pažnja u pogledu međuvršnjačkog nasilja
Zoran Pašalić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je danas da je nakon tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" pojačana pažnja na ponašanje dece u pogledu međuvršnjačkog nasilja, ali i drugih pojava koje bi mogle da štete deci.

Pašalić je rekao da su tom pojačanom pažnjom, neke situacije, koje su ranije možda bile zanemarene, sada došle na uvid i roditeljima, školama, ali i opštoj javnosti. 

"Od 1. oktobra do danas, bilo je 126, nazvaću ih tako, 'predmeta' koji se odnose na prava deteta, zaštitu dece, i još tri koja su zaista zahtevala hitnost, odnosno hitno postupanje u roku od nekoliko dana", rekao je zaštitnik građana za RTS.

Na pitanje za šta se uglavnom pokreću krivični postupci, Pašalić ističe da su u pitanju deca, tako da oni ne mogu biti krivično odgovorni do određenog broja godina, ali da krivično mogu biti odgovorni njihovi roditelji, najčešće za zanemarivanje.

On je naglasio da moramo da obratimo pažnju da se ne reaguje panično u kritičnim situacijama.

"Ako se ta situacija dogodi u školi, reaguju škola, školske vlasti, ako je u pitanju neko drugo mesto, to je policija, socijalni radnici i svi ostali kriminalisti", istakao je on.

On je rekao da su škole najčešće rizična mesta u kojima je zastupljeno međuvršnjačko nasilje. 

"Zatim ide druženje na bilo kom mestu od strane školskih drugova ili uopšte dece tog uzrasta, a onda svakako i porodice", rekao je zaštitnik.

Ukazuje da se žalbe koje do njegove kancelarije stignu uglavnom odnose na vršnjačko nasilje, ali i ono koje deca sve češće vrše nad roditeljima i ponašanje koje praktikuju u školama koje nije adekvatno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija