Društvo

RHMZ izdao upozorenje: Olujni vetar i jaka kiša, crveni meteoalarm u Banatu, narandžasti u još tri regiona

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/11/2023

-

07:35

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će prepodne biti oblačno, duvaće jak vetar. Popodne stižu pljuskovi. U pojedinim delovima zemlje na snazi su narandžasti i crveni meteoalarm. Zbog južnog vetra još danas ostaje veoma toplo, u većini mesta oko 22 stepena.

"Intenzivno polje niskog vazdušnog pritiska koje se trenutno nalazi iznad Velike Britanije većem delu Evrope donosi veoma dinamične vremenske prilike. Približavanje hladnog fronta ovog jutra nam je donelo oblake, slabu kišu i jak do olujni vetar", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Ona je dodala da su zbog obilnih padavina, koje se očekuju kasnije tokom dana, i jakog vetra u pojedinim delovima zemlje na snazi narandžasti i crveni meteoalarm.

"U košavskom području, ali i na planinama jugozapadne Srbije udari vetra će dostizati brzinu i preko 90km/h", rekla je Gojković.

Prolazak hladnog fronta prognozira se za rane poslepodnevne sate.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

"Imaćemo pljuskove praćene grmljavinom, lokalno i nešto obilnije padavina, u zapadnim predelima se očekuje i preko 30 litara kiše za samo nekoliko sati. Zbog južnog vetra još danas ostaje veoma toplo, u većini mesta oko 22 stepena", navela je ona.

Upozorenje RHMZ

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će danas duvati jak južni i jugozapadni, a u košavskom području jak jugoistočni vetar sa udarima olujne jačine.

Najjači udari vetra očekuju se na jugu Banata, u donjem Podunavlju i na planinama (lokalno i preko 100 km/h), dok će udari košave u Beogradu dostizati 60 - 70 km/h. Vetar će oslabiti krajem dana.

Crveni meteo-alarm, koji označava vrlo opasno vreme, na snazio je u Banatu, a narandžati, koji označava opasno vreme, na snazi je u Pomoravlju, istočnoj i jugozapadnoj Srbiji.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Pljuskovi i grmljavina koji se očekuju danas sredinom dana, posle podne i uveče kratkotrajno mogu biti intenzivni uz jak i olujni vetar (10 - 20 mm). Više padavina će biti sutra na jugu i istoku Srbije (od 20 do 50 mm, lokalno i više).

Dani vikenda

Oblaci, kiša i nešto svežije vreme obeležiće dane vikenda. U subotu dolazi do slabljenja vetra i delimičnog razvedravanje u severnim predelima.

Na istoku i jugoistoku ostaje oblačno, kiša će padati tokom većeg dela dana, a lokalno se očekuje i nešto veća količina kiše.

"U nedelju će kiša padati na severu, dok na jugu dolazi do razvedravanja. Maksimalna temperature za dane neće prelaziti 20 stepeni. Od ponedeljka sledi postepena stabilizacija vremena, razvedravanje i blaži porast temperature", zaključila je Gojković.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija