Društvo

Smena sunca i oblaka: Toplotni talas i dalje traje, temperatura iznad proseka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/10/2023

-

09:20

Smena sunca i oblaka: Toplotni talas i dalje traje, temperatura iznad proseka
Vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Danas će u većem delu Srbije biti sa smenom sunca i oblaka, dok sredinom dana u brdsko-planinskim predelima dolazi do razvoja oblaka iz kojih će pasti poneka kap kiše. I narednih dana bićemo pod uticajem južnog i jugozapadnog vetra te temperatura ostaje daleko iznad proseka. U najtoplijem delu dana temperatura će se kretati oko 23 stepena, što je za oko 5 stepeni iznad proseka. 

"Česti prodori ciklona koji nam stižu sa Atlantika donose nam promenljivo i nestabilno vreme. Juče smo se nalazili pod uticajem ciklona koji se premeštao severnije od naše zemlje, što nam je donelo jak jugozapadni vetar i slabe padavine na širem području Srbije. Nakon prolaska ciklona usledio je porast vazdušnog pritiska i delimična stabilizacija vremena", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Dodaje da prognostički modeli za narednih nekoliko dana najavljuju vedro i sunčano vreme, što će uzrokovati noćno izračivanje toplote i nešto svežija jutra.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Minimalna dnevna temperatura kretaće se oko 10, dok će tokom dana i dalje biti malo iznad 20 stepeni. To znači da toplotni talas i dalje traje, a kako najavljuju modeli veoma toplo vreme obeležiće i prve dane novembra. Novo prolazno naoblačenje sa kišom prognozira se u noći između utorka i srede kada dolazimo pod uticaj ciklona koji se premešta preko severa Evrope", navela je Gojković.

Ovog vikenda, tačnije u noći između subote i nedelje, prelazimo na zimsko računanje vremena. Tada sat vraćamo unazad, sa 3 na 2 časa, što znači da ćemo spavati sat vremena duže. 

"Zbog prelaska na zimsko računanje vremena moguće su tegobe u vidu glavobolje, razdražljivosti i pospanosti, te se preporučuje dodatni oprez pri svakodnevnim aktivnostima", zaključila je Gojković.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija