Društvo

Još jedan letnji dan u oktobru, uključen žuti meteoalarm: Intenzivnije promene vremena stižu sutra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/10/2023

-

08:45

Još jedan letnji dan u oktobru, uključen žuti meteoalarm: Intenzivnije promene vremena stižu sutra
Lepo vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Miholjsko leto ove godine neće dugo trajati, ali nam zato ovaj period donosi temperaturu i za 10 stepeni iznad proseka. I danas će na teritoriji cele Srbije biti upaljen žuti meteoalarm, kao upozorenje na veoma toplo vreme.

Upravo je zbog toga biometeorološka situacija veoma nepovoljna. Oprez se preporučuje osobama sa hroničnim tegobama, a od meteoropatskih reakcija moguća je glavobolja, razdražljiivost i bolovi u mišićima i zglobovima.

"Što se vremenskih prilika danas tiče - suvo, pretežno sunčano i veoma toplo. Prvi dan vikenda počeli smo sa prohladnim jutrom, ali će tokom dana, u zapadnim predelima na kratko biti i do 29 stepeni. U većini mesta ipak ostaje za stepen, dva svežije, ali i dalje daleko iznad proseka", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Tanjug/Rade Prelić

 

Ona je dodala da u poslepodnevnim satima dolazi do jačanje zapadnog i jugozapadnog vetra, pre svega u Vojvodini i Zapadnoj Srbiji.

Promene drugog dana vikenda

"Intenzivna promena vremena stiže nam u nedelju sredinom dana kada dolazimo pod uticaj hladnog fronta sa severa Evrope. Prolazak fronta pratiće naoblačenje sa kišom, pojačan do jak severozapadni vetar, ali i zahlađenje za oko 15 stepeni u odnosu na današnje vrednosti", navela je Goković.

Suvo i sunčano i sutra će biti u južnim predelima, u Nišu i Negotinu na kratko i do 28, dok će u Vojvodini tokom celog dana biti oko 13 stepeni.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Prolazak fronta preko cele teritorije Srbije očekuje se do večernjih sati. Kiša će padati slabim intenzitetom, a sa premeštanjem fronta ka jugu padavine će slabiti i prestajati", istakla je ona.

Prognostički modeli za narednu sedmicu najavljuju pravo jesenje vreme. Nestabilno, tmurno i prohladno, sa minimalnom temperaturom ispod 5, a maksimalnom oko 15 stepeni. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija