Društvo

Prvi dan vikenda suvo i sučano vreme, za sutra pripremite kišobrane

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2023

-

08:38

Prvi dan vikenda suvo i sučano vreme, za sutra pripremite kišobrane
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Prvi dan vikenda obeležiće suvo i sunčano vreme. Nakon prohladnog jutra, dan će biti topao, sa temperaturom oko proseka, od 25 do 28 stepeni. Tokom dana vetar ostaje slab, promenljivog pravca, međutim u večernjim satima počinje da duva severozapadni vetar koji će naznačiti prolazak hladnog fronta sa severa. 

"Prvi dani jeseni doneli su nam dosta sunčanih perioda i prijatno toplo vreme. Polje visokog vazdušnog pritiska sa centrom iznad istočne Evrope postepeno slabi, što nam u nedelju donosi priliv nešto svežije vazdušne mase i kratkotrajnu promenu vremena", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Ona je navela da naoblačenje i kiša stižu u  noći između subote i nedelju.

"Padavine će prvo zahvatiti severne predele, a u nedelju tokom dana, pod uticajem vetra dolazi do premeštanja oblaka ka jugu zemlje. Slaba i kratkotrajna kiša u nedelju će padati na širem području Srbije, a već sredinom dana u Vojvodini dolazi do razvedravanja", dodala je Gojković.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Sa prilivom nešto svežije vazdušne mase imaćemo i pad temperature. Maksimalna dnevna neće prelaziti 25 stepeni, a najtoplije će biti na severu i istoku zemlje.

Prognoza za narednu nedelju

Početkom naredne sedmice ponovo dolazimo pod uticaj anticiklona, a to znači vedro i sunčano vreme. Prognostički modeli za narednu sedmicu najavljuju pretežno sunčano i suvo vreme.

Početkom nedelje biće malo svežije, oko 23 stepena, ali nas u drugoj polovini nedelje očekuje blaži porast temperature

"Početak jeseni donosi nam nešto stabilnije i toplije vreme. Dugoročni prognostički modeli za oktobar najavljuju temperaturu iznad proseka, dok će sa padavina situacija biti malo drugačija", priča Gojković.

Prva polovina meseca donosi nam stabilno vreme, međutim kasnije dolazi do destabilizacije. Drugu polovinu meseca obeležiće jesenje kiše i postepeno zahlađenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija