Društvo

Miholjsko leto se ne predaje: Upaljen žuti meteoalarm zbog visoke temperature za ovo doba godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/10/2023

-

08:21

Miholjsko leto se ne predaje: Upaljen žuti meteoalarm zbog visoke temperature za ovo doba godine
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Priliv tople vazdušne mase u kombinaciji sa vedrim i sunčanim vremenom donosi nam skoro pa letnje temperature. Najviša dnevna u većini mesta biće oko 28 stepeni. 

"Miholjsko leto nastavlja se i narednih nekoliko dana zbog čega je upaljen žuti meteoalarm kao upozorenje na veoma toplo vreme koje može nepovoljno uticati na većinu osoba sa hroničnim tegobama", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Dodje da osim priliva tople vazdušne mase raspodela polja visokog i niskog vazdušnog pritiska uzrokuje i transport Saharskog peska.

"U atmosferi iznad Evrope trenutno se nalazi velika količina sitnih čestica prašine i peska. Ukoliko imate problema sa disajnim putevima budite oprezni", rekla je ona.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Navodi da će danas biti stabilno, pretežno sunčano i suvo vreme. U ranim jutarnjim satima temperatura se kretala od 2 do čak 14 stepeni, koliko je izmereno u Beogradu. Sredinom dana u većini mesta očekuje se oko 28 stepeni. Slab vetar promenljivog pravca donosiće nam i dodatni osećaj toplote.

Prognoza za vikend

"Toplo i sunčano vreme zadržava se još u subotu, međutim drugog dana vikenda stiže nam intenzivna promena vremena. Prodor hladne vazdušne mase sa severa Evrope u nedelju sredinom dana uzrokovaće naoblačenje sa kišom i pad temperature", rekla je Gojković. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Dodaje da će hladan front prvo zahvatiti Vojvodinu i Zapadnu Srbiju, a u noći između nedelje i ponedeljka premestiće se ka jugu zemlje. Hladan severni vetar spustiće temperaturu za oko 15 stepeni, a početak naredne sedmice donosi nam pravo jesenje vreme. Hladno, tmurno i kišovito.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija