Društvo

Krizni štab zaseda u sredu: Srbija na pragu četvrtog talasa koronavirusa, lekari upozoravaju da je epidemiološka situacija kompleksna

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

27/07/2021

-

08:51

Krizni štab zaseda u sredu: Srbija na pragu četvrtog talasa koronavirusa, lekari upozoravaju da je epidemiološka situacija kompleksna
Krizni štab zaseda u sredu: Srbija na pragu četvrtog talasa koronavirusa, lekari upozoravaju da je epidemiološka situacija kompleksna - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa biće održana sutra, potvrđeno je za Euronews Srbija.

Na sednici, koja bi trebalo da počne sutra oko 16 sati, biće razmatrana aktuelna epidemiološka situacija.

Stručnjaci su prethodnih dana upozoravali na povećanje broja novozaraženih, kao i na opasnost da u Srbiji zbog slabog odziva na vakcinaciju u septembru dođe do četvrtog talasa.

Premijerka Srbije Ana Brnabić nedavno je najavila da je moguće da na sednici Kriznog štaba na preporuku Stručnog komiteta za imunizaciju bude doneta i odluka o trećoj dozi vakcine.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek rekao je juče da je trenutna epidemijska situacija kompleksna i da za mesec dana može biti zabrinjavajuća.

On poručuje da je vrlo rizično nevakcinisan čekati delta soj i jesen.

Poslednja sednica Kriznog štaba održana je 13. jula kada je članica Kriznog štaba dr Darja Kisić Tepavčević rekla da je epidemiološka situacija u Srbiji stabilna, iako je prethodnih dana zabeležen blag porast obolelih, kao i da je obuhvat vakcinacije nedovoljan.

"I dalje gotovo svakim danom neko od sugrađana izgubi bitku s ovim virusom", rekla je Kisić Tepavčević koja je dodala da 99 odsto hospitalizovanih nisu vakcinisani, te da je to pokazatelj koliko cepivo zapravo štiti od infekcije i smrtnog ishoda. Kada je u pitanju broj umrlih od kovida 19, kako je objasnila, "praktično nije bilo osoba koje su kompletno vakcinisane". Upravo zbog toga, dodala je, najviše reči na sednici je bilo kako da se apeluje na one koji se do sada nisu vakcinisali da to sada i učine.

"To nije individualna nego kolektivna odgovornost, jer vakcinacijom štitimo i one koje najviše volimo", podvukla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija