Društvo

Treća doza vakcine - Đerlek: Odluka uskoro, Fajzer ili Moderna; Stojanović: Nedostaju odgovori

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/07/2021

-

19:09

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiološka situacija u Srbiji, što se tiče koronavirusa, kompeksna je i pogoršana, a narednih mesec dana biće presudni za to kako ćemo dočekati jesen, rekao je za Euronews Srbija državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, koji je istakao da je za dalju borbu sa koronom presudna veća vakcinacija mladih i to onih između 18 i 30 godina.

Kako je dodao, očekuje se i da će u Srbiji uskoro moći da se primi i treća doza vakcine protiv koronavirusa. Za sada je, kaže Đerlek, preporuka, da ukoliko treća doza bude odobrena, to bude Fajzer ili Moderna, jer je najviše svetskih istraživanja upravo vezano za nju.

Sa druge strane, profesor medicinskog fakultata u Beogradu Radan Stojanović rekao je za Euronews Srbija da nam nedostaju odgovori na pitanje da li nam je potrebna ta treća doza i zbog čega tačno ona koja je bazirana na RNK treba da bude prvi izbor. On je takođe dodao da bi nadležni trebalo da nam objasne da li će vakcine moći da se kombinuju i na koji način bi se to radilo ukoliko do toga dođe.

Stojanović takođe smatra da za donošenje novih mera, pre svega u odluci o trećoj dozi vakcine, ne treba da bude presudan broj novozaraženih već to kakva je klinička slika većine novozaraženih. 

Da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji trenutno pogoršana, smatra i epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon koji je ranije izjavio da se očekuje da će tokom ove nedelje broj novozaraženih na dnevnom nivou preći broj od 300, a da će u narednom periodu sigurno doći i do četvorocifrenog broja novozaraženih na dnevnom nivou. 

Kaže i da uprkos tome, ne očekuje se pritisak na zdravstveni sistem kao što je bio kada smo imali više od 9.000 hospitalizovanih. Sa tim u vezi, za sutra je i najavljena nova sednica Kriznog štaba na kojoj će se sagledavati i analizirati trenutna situacija sa kronom, a očekuje se da biti preporučeno da određene mere budu pooštrene.

Đerlek: Očekujemo da uskoro bude odobrena i treća doza vakcine u Srbiji

Još uvek nije izvesno hoće li jedna od sutrašnjih tema biti i treća doza, ali je Đerlek za Euronews Srbija rekao da ukoliko se u budućnosti ona odobri, na listi prioriteta biće hronični pacijenti kao i svi oni koji se vode kao rizični. Među njima biće i oni koji su poslednju dozu vakcine, revakcinu, primili pre šest meseci.

"Mi želimo da budemo korektni prema onima koji su pokazali ličnu i kolektivnu odgovornost. Hronični pacijenti su najugroženiji. Očekujemo od Kriznog štaba da će potvrditi odluku Stručnog komiteta za treću dozu vakcine. Naravno, svaki građanin koji je primio revakcninu, a prošlo je šest meseci od druge doze moći će da se prijave za treću dozu. Preporuka je Fajzer vakcina kao treća doza, jer su tako pokazala istraživanja", rekao je Đerlek.

Euronews Serbia

Kako je dalje naveo, u daljoj borbi sa koronavirusom važno je da se vakciniše što veći broj mladih, čiji odaziv do sada je bilo slabiji.

"To je ono što sve nas, koji učestvujemo u procesu imunizacije, zabrinjava. Populaciona grupa od 18 do 30 godina nije rekla da ne želi da se vankciniše, pa ne razumem zbog čega čekaju i odlažu. Zašto se igramo sa tako opakom bolešću? Očekujemo da će još mnogo ljudi doći sa letovanja i doneti virus", rekao je on.

Kako je dodao, cilj države je da u narednom periodu motiviše građane na vakcinaciju.

"Ne možemo da teramo nekog da se vakcinše, ali ne smemo da dozvolimo anarhiju. Dosta smo ulagali u zdravstveni sistem, nadamo se da ćemo čak biti i pri vrhu što se zdravstvenog sistema tiče u Evropi. Videćemo šta će Krizni štab i država da odluče oko obavezne vakcnacije", dodao je on.

Kako je obajsnio, vakcinisanje ne znači kompletnu zaštitu, ali kako dodaje, manja je mogućnost od zaražavanja, a i ukoliko do nje dođe, kaže, simptomi su blaži.

"Nijedna vakcina ne štiti 100 odsto. Zaštita se kreće do 95 odsto, ali onih pet odsto ostavlja mogućnost za zarazu uprkos revakcini. To se dešava ukoliko ste baš izloženi virusu. Međutim, svaki vakcinisani ne može da završi na respiratoru i da ugrozi život. To je jako važno, za razliku od onih koji nisu vakcinisani", kaže Đerlek.

Upitan o tome šta može da se očekuje na jesen i kako će izgledati početak školske godine, Đerlek kaže, da su narednih mesec dana presudni, ali da ključnu reč ima Krizni štab.

"Ostavićemo ovih mesec dana da vidimo kako će da prođe proces imunizacije. Mislim da je poslednja nedelja presudna. Nadam se iskreno da naša deca regularno pođu u školu. Međutim, sve zavisi od kompletne situacije u zemlji", kaže Đerlek.

Stojanović: Za odluku o trećoj dozi nema dovoljno pouzdanih istraživanja

Profesor Medicinskog fakulteta Radan Stojanović rekao je za Euronews Srbija da su za donošenje važnih odluka, kao što je treća doza vakcine, potrebna detaljna ispitivanja koja će dati nedvosmislene i definitivne odgovore.

"U farmakologiji moramo imati tačne rezultate i kompeltna istraživanja. U pitanju treće doze, mi nismo sigurni. Međutim, postavlja se prvo pitanje da li je treća doza nephodna? Ukolko svetska istraživanja kažu da još uvek nije sigurno da je gađanima potrebna treća doza, onda time treba da se dodatno pozabavimo i pratimo situaciju", kazao je Stojanović.

Upitan, zbog čega Fajzer vakcina, koja se sada preporučuje kao najbolja za treću dozu, Stojanović kaže da trenutno za nju ima najviše podataka, ali dodaje da je važno proveriti za koji se tačno soj vezuju ova istraživanja.

"Najviše podataka je za Fajzer vakcinu, zbog toga se na tome i insistira. Kada pričamo o efikasnosti vakcina, mi pre svega mislimo na onu koja je testirana na vuhanski virus. Sada je, sa druge stane rasprostanjen delta soj. Istražvinja takođe kažu da je posle primanja prve doze  velika zaštita od virusa, a od druge doze je zaštita oko 90 odsto, pa nam to ukazuje da su dve doze svakako neophodne. Zbog toga je pitanje da li je treća doza potrebna", objašnjava on.

Kako kaže, pored broja novozaraženih, jako je važno utvrditi i kakve su kliničke slike pacijenata i da li su teške kao na početku epidemije ili su simptomi dosta slabiji.

"Mislim da nije bitan apsolutan broj zaraženih, već kakve su kliničke slike. Ukoliko one nisu teške, onda to i nije tako strašno. Ako imamo povećan broj onih koji kijaju i imaju par dana temeperaturu, onda nema razloga za strah", objašnjava on.

Kako je dodao, i vakcine imaju neželjena dejstva ali je važno uporediti ih sa tim kolika je korist od njih.

"Vakcine kao i drugi lekovi imaju neželjena dejstva ali se ona prate i retka su. Ona ne mogu da je kompromituju. Neželjena dejstva postoje, ali su prihvatiljiva, zbog toga je mnogo veća korist od dobijanja vakcine", dodaje Stojanović.

Na pitanje o tome da se mladi, zbog sumnje da vakcina protiv koronavirusa utiče na potomstvo, teže odlučuju da budu vakcnisani, Stojanović kaže da vakcine koje su bazirane na RNK ne mogu da utiču na DNK čoveka.

"Kod vakcna koje su bazarine na osnovu RNK, vaš organizam dobija informaciju da sintetiše proteine u vašem organizmu. Nema uticaja ovih vakcina na DNK, sve se dešava u predsoblju, ne ulazimo u dnevnu sobu", objašnjava Stojanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija