Društvo

Poštari u štrajku već 14 dana, Đorđević: Imaju sve što su tražili

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/11/2023

-

14:49

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Obustava rada u poštama širom Srbije traje dve nedelje, dok radnici pokušavaju da dobiju obećenje za ispunjenje svojih zahteva. Obustava je počela 24. oktobra u Novom Sadu, a nedavno se prekidu rada pridružio i glavni poštanski centar u Beogradu.

Direktor Pošta Srbije Zoran Đorđević sazvao je konferenciju za medije na kojoj je rekao da mu su radnici izneli svoje zahteve među kojima se našlo i zahtev o povećanju plata za 30 odsto, zatim zapošljavanje optimalnog broja radnika i isplate iz dobiti. Direktor Pošte Srbije saopštio je i da će biti ispunjeni svi zahtevi radnika, kao i da očekuje da se oni ubrzo vrate na svoja radna mesta.

"Ja očekujem da prestane sad. Tražili su sve, ja se sad vraćam u kabine, potpisujem, objavljeno, imaju sve što su tražili. Isplaćena dobit, 30% reorganizacije reona, prijem ljudi, nagrađivanje. Mislim da građani Srbije ne treba da budu taoci ničiji, a ponajmanje jednog državnog preduzeća u koje imaju poverenja. To je kao da vas roditelj ne voli, pa vas kažnjava. Mi smo Pošta Srbije, mi moramo da radimo u interesu države", rekao je Đorđević.            

Na konferenciji je bilo reči i o zahtevu za prekid diskriminacije radnika, kao i sprečavanje revanšizma prema onim radnicima koji su protestvovali. 

"Mi nismo suspendovali, mi smo slali opomene pred otkaz, zato što nismo imali taj luksuz da nekog suspendujemo, jer nemamo ko da radi. To je nužna mera, ja sam to morao da učinim iz razloga što i mi negde imamo kršenje zakona, minimalni proces rada, to što smo mi kompanija koja je bitna za funkcionisanje države, imamo sudska pisma", rekao je Đorđević.

On je poručio i da tokom štrajka nije ispoštovan minimalni proces rada.

Komentari (0)

Srbija