Društvo

Obavljene transplantacije rožnjače kod dva pacijenta na VMA

Komentari

Autor: S. T.

09/11/2023

-

10:52

Obavljene transplantacije rožnjače kod dva pacijenta na VMA
Obavljene transplantacije rožnjače kod dva pacijenta na VMA - Copyright Promo/Vma

veličina teksta

Aa Aa

U Vojnomedicinskoj akademiji obavljene su transplantacije rožnjače kod dva pacijenta. Transplantacije su protekle uredno, a postoperaivni tok ide po planu uz primenu odgovarajuće terapije, saopštili su sa VMA.

"Iako operacija transplantacije rožnjače vremenski ne traje dugo, prethode joj različite pripreme, i doniranog tkiva, ali i primaoca. Neophodno je prvenstveno ispitivanje uslova da eksplantirano tkivo po svim kriterijumima može da se transplantira, a zatim je važno i postojanje Očne banke VMA kako bi se čuvanjem tkiva u adekvatnim uslovima dobilo na vremenu radi analize i pripreme pacijenata-primalaca tkiva za opštu anesteziju. Takođe, na Institutu za transfuziologiju i hemobiologiju VMA urađene su sve procene i ispitivanja radi isključenja transmisivnih bolesti i slično", navedeno je u saopštenju.

U VMA prioritet za ovu vrstu operacije imaju vojni osiguranici do momenta formiranja jedinstvene republičke liste za transplantaciju rožnjače od strane Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Navode da primalac očnog tkiva, u ovom slučaju rožnjače, ne može da bude osoba koja ima oboljenje koje karakteriše teški stepen suvoće očiju, Stivens-Džonsonov sindrom, izraženu neovaskularizaciju rožnjače, jer se kod tih pacijenata može očekivati odbacivanje transplantata.

"Indikacije za transplantaciju rožnjače u našoj zemlji, odnosno za najčešće izvođenu optičku, perforativnu keratoplastiku su pseudofakna bulozna keratopatija, distrofije rožnjače, keratokonus, Fuksova endotelna distrofija, leukom (veliki ožiljak na rožnjači), različite degeneracije rožnjače", stoji u saopštenju.

Dodaju da je Klinika za očne bolesti zajedno sa drugim organizacionim celinama VMA materijalno je i kadrovski potpuno osposobljena za izvođenje ove složene transplantacione procedure.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija