Društvo

Upozorenje RHMZ - još jedan tropski dan: Temperatura i do 39 stepeni u hladu, ali uskoro stiže i kratkotrajno osveženje

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

28/07/2021

-

07:47

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Republičkihidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na veoma toplo vreme, tokom dana, u većini mesta sa najvišom dnevnom temperaturom od 35 do 39 stepeni Celzijusa.

U upozorenju, koje je na snazi do nedelje, 1. avgusta, navodi se da se tog dana očekuje postepen pad temperature na severu i zapadu Srbije, a u ponedeljak i u ostalim predelima naše zemlje.

Sredinom današnjeg dana i po podne, uz lokalni razvoj oblačnosti u brdsko-planinskim predelima južne i istočne Srbije, doći će do ređe pojave kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Urednica vremenske prognoze Euronews Srbija i meterolog Milena Lazarević rekla je nedavno dnajavljeni toplotni talas ne bi trebao dugo da potraje.

"Po trenutnim prognozama, ovaj toplotni talas trajaće  do 4. avgusta kada nam stiže jedno blago i kratkotrajno osveženje", kaže ona.

"Pred nama je najtopliji deo godine. Zbog visoke temperature koja se beleži i tokom dana i tokom noći u većem delu Srbije upaljen je najviši, crveni meteoalarm. To je boja koja govori da su vremenski uslovi ekstremno opasni. Živa u termometru u hladu danas će biti iznad 38 podeljka" kaže Lazarević.

U Beogradu će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar slab, južni i jugozapadni, u toku noći u skretanju na zapadni. Jutarnja temperatura oko 24 stepeni Celzijusa, a najviša dnevna oko 37 stepeni.

Gradovi će postati "ostrva toplote"

Lazarević nagoveštava da će sa novim upozorenje za toplotni udar i sunčanicu, noći i dalje biti sveže i prijatne, ali, kaže, ne za sve.

"Tokom noćnih i jutarnjih sati živa u termometru spustiće se i do 15 stepeni. Samo se u većim gradovima očekuju tropske noći, gde će temperatura doći od 20 stepeni", kaže Lazarević.

E-Stock/Blondie

 

Ona navodi da se u meteorologiju za ovu pojavu koristi termin "ostrvo toplote", a on je vezan za gradove koji su noću topliji upravo zbog svoje infrastukture, betona i asfalta, koji se brže zagrevaju i duže čuvaju toplotu.

Da u Srbiju stiže novi toplotni talas tokom nedelje je potvrdio je i klimatolog Vladimir Đurđević.

"Od vikenda nam stižu više temperature koje će nas podsetiti kakvo leto može da bude", kazao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija