Društvo

Sindikati zdravstvenih radnika postigli sporazum sa Vladom: Posle januarskog povećanja plate, naredno u maju ili junu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/11/2023

-

13:57

Sindikati zdravstvenih radnika postigli sporazum sa Vladom: Posle januarskog povećanja plate, naredno u maju ili junu
Sindikati zdravstvenih radnika postigli sporazum sa Vladom: Posle januarskog povećanja plate, naredno u maju ili junu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije i Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite ''Nezavisnost'' postigli su danas sporazum sa Vladom Srbije o unapređenju materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u zdravstvenom sektoru.

"Glavne tačke sporazuma obuhvataju utvrđivanje plata zaposlenih u zdravstvu kroz socijalni dijalog sa reprezentativnim sindikatima, određivanje drugih primanja zaposlenih u skladu sa odredbama Posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvenu delatnost", saopštila je Vlada Srbije.

Dogovoreno je i formiranje Radne grupe koja će se baviti analizom postojećeg normativnog okvira, predlaganjem mera za unapređenje sistema, kao i definisanjem rokova za sprovođenje predloženih promena.

"Dogovorili smo se da se formira Radna grupa koja će se baviti dinamikom povećanjem zarada iz predviđene mase za narednu godinu. Ovim su se stekli uslovi za otkazivanje drugih aktivnosti, neće biti protesta ni štrajka", rekao je za Euronews Srbija Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu.

Dinamika povećanja za narednu godinu

Dodaje da će naredno povećanje plate biti u januaru, onako kako je država već najavila, ali da su razgovarali i o dinamici povećanja tokom naredne godine.

"Očekujemo da tokom aprila završimo pregovore, da damo predlog i da naredno povećanje bude u maju ili junu naredne godine. Koliko će to povećanje biti ne možemo govoriti sada. Radna grupa gde su predstavnici sindikata i Vlade radi na tome da da konkretne predloge i da vidimo o kom se to iznosu radi. Dat je mandat Radnoj grupi da radi na unapređu položaja zaposlenih pa ćemo videti kakvi će biti predlozi.", naveo je on.

Euronews Srbija

 

Država je najavila povećanje plate za zdravstvene radnike u januaru naredne godine od 10 odsto. 

"Svako od zaposlenih u zdravstvu od 1. januara dobija garantovano povećanje od 10 odsto, a nemedicinski radnici i saradnici će dobiti više. Oni će dobiti nešto više, iz mase koja je predviđena za povećanje plata za delatnost zdravstva", rekao je Savić.

Prvi predlozi već u decembru

On je precizirao da današnje potpisivanje sporazuma sa Vladom Srbije predviđa formiranje Radne grupe u kojoj će biti predstavnici reprezentativnih sindikata i Vlade. U narednih četiri, pet dana Radna grupa će početi sa radom. 

"Prvi predlozi radne grupe biće poznati u decembru, a drugi korak će biti u aprilu.Očekujemo da drugo povećanje bude u maju, junu zavisno od budžetskih mogućnosti. Naglašeno je da to može biti samo u okviru sredstava koja će biti planirana", rekao je Savić.

U toku su i pregovori reprezentativnih sindikata i Vlade Srbije o potpisivanu Posebnog kolektivnog ugovor za zdravstvenu delatnost. Danas je održan sastanak pregovaračkih timova Vlade i sindikata

"Ide i to pozitivnim tokom. Mislim da ćemo dobiti povoljnije odredbe Kolektivnog ugovora nego što je trenutno. Videćemo kada se završi pregovori", zaključio je Savić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija