Društvo

Sastanak u Vladi o izmenama Zakona nakon tragedije u Ribnikaru: Šta će biti sa decom koja počine teška krivična dela?

Komentari

Autor: S. Tuvić

01/12/2023

-

14:29

Sastanak u Vladi o izmenama Zakona nakon tragedije u Ribnikaru: Šta će biti sa decom koja počine teška krivična dela?
Sastanak u Vladi o izmenama Zakona nakon tragedije u Ribnikaru: Šta će biti sa decom koja počine teška krivična dela? - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Vladi Srbije danas je održan sastanak posvećen nacrtu izmena Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, koji je prošao javnu raspravu, ali još uvek nije usvojen. Sastanku su prisustvovali predstavnici UNICEF-a, Svetske zdravstvene organizacije, delegacije Evropske unije u Srbiji, Ujedinjenih nacija, kao i Ambasade Norveške.

Izmename Zakona inicirane su nakon tragedije u Ribnikaru, 3. maja. Nacrtom je  predviđeno da se formiraju odeljenja zatvorenog tipa u psihijatrijskim ustanovama za decu koja počine teška krivična dela, njihovo zadržavanje u psihijatrijskoj ustanovi bez pristanka deteta i bez vremenskog ograničenja, kao i mogućnost privremene zabrana kontakata sa porodicom i drugima. Na to je reagovalo nekoliko nevladinih organizacija koje kažu da se tako dehumanizuju deca u psihijatrijskim ustanovama.

Javna rasprava završena je u avgustu, ali Nacrt izmene Zakona nije usvojila Vlada Srbije i Skupština Srbije. Posle današnjeg sastanka Vlada Srbije se oglasila saopštenjem u kome naglašavaju važnost dnošenja Zakona.

"Predstavnici Vlade Srbije, naglašavajući važnost ovog zakona, izrazili su zahvalnost međunarodnim partnerima na njihovom neprocenjivom doprinosu i stalnoj posvećenosti ovoj temi i konstatovan je značajan napredak u izradi teksta zakona", navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Istaknuto je da će konsultativni proces biti nastavljen sa ciljem da se na inkluzivan i sveobuhvatan način dođe do finalnog teksta izmena zakona.

Vlada Republike Srbije potvrđuje svoju posvećenost donošenju Nacrta zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama.

Izmene nakon tragedije u Ribnikaru 

Izmena Zakona inicirana je nakon tragedije koja se dogodila 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, kada je učenik (13) ubio devetoro učenika i čuvara škole i ranio šest osoba. Dečak, koji je pucao na vršnjake iz očevog pištolja, po važećem zakonu nije krivično odgovoran jer u mometu masovnog ubistva imao manje od 14 godina. On se nalazi u dečjoj psihijatrijskoj ustanovi na posmatranju.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Inače, predlog dopune Zakona o mentalnom zdravlju podrazumeva da se formiraju odeljenja zatvorenog tipa u psihijatrijskim ustanovama za decu koja počine teška krivična dela, a mlađa su od 14 godina i krivično su neodgovorna. Predviđa i mogućnost njihovog zadržavanja u psihijatrijskoj ustanovi bez pristanka deteta i bez vremenskog ograničenja, kao i mogućnost privremene zabrana kontakata sa porodicom i drugima.

Čim je završena javna rasprava o nacrtu izmene Zakona saoptenjem se oglasilo nekoliko nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima. Oni su naveli da predložene izmene zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama dehumanizuju decu u psihijatrijskim ustanovama, u potpunosti zanemaruju mnogobrojne aspekte ostvarivanja prava dece i nesaglasna su sa Ustavom Srbije i potvrđenim međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima.

NVO o izmenama Zakona

Šest organizacija civilnog društva – A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Beogradski centar za ljudska prava, Centar za prava deteta, Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S, Mreža organizacija za decu Srbije, PIN – Psychosocial Innovation Network, analiziralo je Nacrt izmena zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama.

"Iako je izuzetno značajno pravno urediti položaj dece koja, zbog svog uzrasta, nisu odgovorna za teška dela koja su izvršila, smatramo da ovaj nacrt u potpunosti zanemaruje mnogobrojne aspekte ostvarivanja prava dece, te za posledicu može imati dehumanizovanje i izopštavanje ove dece iz društva, dok ne vodi unapređenju bezbednosti zajednice za šta su neophodni programi prevencije, unapređenje rane identifikacije dece pod rizikom i upućivanje na adekvatne intervencije", navodi grupa NVO.

Po oceni potpisnika ovog saopštenja, predložena zakonska rešenja nesaglasna su sa Ustavom Srbije i potvrđenim međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima, pre svega sa

Konvencijom o pravima deteta, Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom, Konvencijom protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih postupanja ili kažnjavanja.

Reagovale su i porodice ubijenih i ranjenih u Ribnikaru, kao i roditelji dece koja idu u OŠ "Vladislav Ribnikar". Oni su krajem oktobra uputili dopis premijerki Ani Brnabić da se po hitnom postupku usvoji predlog dopune Zakona o mentalnom zdravlju, koji podrazumeva da se formiraju zatvorena psihijatrijska odeljenja za decu koja počine teška krivična dela i da mogu da se zadrže u njima bez vremenskog ograničenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija