Društvo

Podvig kardiohirurga u Kliničkom centru Srbije: Srce radilo samo osam odsto, oživele ga dve pumpe

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

03/12/2023

-

21:01

Podvig kardiohirurga u Kliničkom centru Srbije: Srce radilo samo osam odsto, oživele ga dve pumpe
Podvig kardiohirurga u Kliničkom centru Srbije: Srce radilo samo osam odsto, oživele ga dve pumpe - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Kada je stigao u Univerzitetski klinički centar Srbije Ljubomiru Petroviću (53) iz Aleksandrovca srce je radilo svega osam odsto. Nije mogao da hoda, da se obuče, jede. Lekarima, koji su ga pregledali, činilo se da srce stoji. Tada je počela trka sa vremenom. Odlučili su da mu ugrade dve srčane pumpe, jednu u levu, drugu u desnu stranu srca.

Kardiohirurzi kažu da je to revolucionarni zahvat, koji je prvi put izveden u Srbiji. Do sada su pacijenti koji imaju obostranu srčanu slabost bili prinuđeni da čekaju organ za transplantaciju. Mnogi od njih nisu ga dočekali, jer nema donora. Ugradnja srčane pumpe do sada se radila samo pacijentima koji imaju jednostranu srčanu slabost.

"Oni pacijenti koji su imali obostranu srčanu slabost bili prinuđeni da čekaju srce od donora. Međutim, brzo ide progresija bolesti i ukoliko organ ne stigne na vreme pacijent umire. To je bitka sa vremenom koja je najteža. Ovaj zahvat je revolucija za te pacijente, koji imaju obostranu srčanu slabost", objašnjava dr Emilija Nestorović, načelnica Odeljenja za transplantaciju srca i mehaničku potporu u Klinici za kardiohirurgiju UKCS.

Operacija je trajala četiri sata nakon čega je usledio intenzivan rad u jedinici intenzivnog lečenje kako bi se uskladila aktivnost dve veštačke pumpe sa aktivnošću pacijentovog srca. Izazov za lekare je bio što na jedan način radi desna strana srca, a na drugi leva strana srca, te je sve to trebalo uskladiti. Uspešno su sve to obavili, pacijent se oseća dobro, oporavak ide očekivanim tokom.

Na listi za transplantaciju pet godina

"Sspasili smo život pacijenta. Srčane pumpe su konforne za njega - nečujne su, lagane, on ih nosi u torbici. Ko ne zna o čemu se radi ne bi zna da je u pitanju veštačko srce na baterije", priča dr Nestorović za Euronews Srbija.

Inače, Ljubomir Petrović se dugo leči u Klinici za kardiohirurgiju UKCS.  Na listi za transplantaciju srca nalazi se već pet godina. Ugradnja dve srčane pumpe kod njega je prelazno rešenje dok ne stigne organ.

Prinstscreen YouTube/24 sedam TV

dr Emilija Nestorović

Bilo je od maja do avgusta ove godine u UKCS pet transplantacija srca, ali nije samo hitnost pacijenta ključ za transplantaciju, već važnu ulogu igra podudarnost donora i pacijenta.

"Mi pravimo listu čekanja za transplantaciju srca prema hitnosti. Međutim, kada stigne organ gleda se podudarnost krvnih grupa donora i primaoca, ali i imunološke karakteristike, te organ dobije onaj pacijent gde je podudarnost najveća. Znači faktor sreće igra važnu ulogu. Skoro nam je umro dečko od 28 godina, imao je urođenu srčanu manu i O krvnu grupu. Dugo je čekao donora koji se, na žalost, nije pojavio", priča Nestorović.

Liste čekanja za transplantaciju srca redovno se ažuriraju, a prema poslednjim podacima trenutno organ čeka 54 pacijenta. Ljubomir će tri meseca biti neaktivan na listi čekanja, dok se ne oporavi, a zatim se ponovo vraća na nju.

Srčana pumpa nema rok trajanja

Ugradnja srčane pumpe može biti most do transplantacije organa, za druge pacijente je privremeno rešenje dok se srce ne oporavi, a ima i onih kojima je to trajno rešenje. Ona nema rok trajanja.

"Malom broju pacijenta srčana pumpa je most do oparavka srca. To su pacijenti koji su imali miokarditis ili žene posle porođaja kod kojih se razvije kardiomiopatija. Mi sada razmatramo da pacijenta koji je osam godina na srčanoj pumpi skinemo sa pumpu", objašnjava Nestorović.

Ima pacijenata koji nisu kandidati za transplantaciju i za njih je srčana pumpa trajno rešenje. Nestorović kaže da imaju pacijenta koji sa jednostranom srčanom pumpom živi deset godina. Koliko će pumpa trajati, kako objašnjava, u mnogome zavisi i od samog pacijente.

Euronews

 

"Imamo pacijenta koji žive 10 godina sa srčanom pumpom bez komplikacija. To dosta zavisi i od pacijenata- da li uzima redovno lekova, kako održava pumpu, jer je to uređaj koji mora da se čisti", objašnjava ona.

Ugradnjom dve srčane pumpe, konačno je pronađeno rešenje i za pacijente koji imaju obostranu srčanu slabost.

"Zadovoljni smo jer ćemo uspeti da određenoj grupi pacijenata produžimo život i damo im šansu da dočekaju transplantaciju. Transplantacija predstavlja idealno, najkonfornije rešenje", navela je ona.

Ove godine u UKCS od maja do avgusta urađeno je pet transplantacija srca, a dr Nestorović kaže da je ta brojka bila veliko ohrabrenje za lekare i pacijente. Međutim, sada je opet došlo do zatišja i od 8. avgusta do danas nije urađena nijedna transplantacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija