Zdravlje

U SAD preminula druga osoba kojoj je presađeno modifikovano svinjsko srce

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2023

-

13:46

U SAD preminula druga osoba kojoj je presađeno modifikovano svinjsko srce
U SAD preminula druga osoba kojoj je presađeno modifikovano svinjsko srce - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Lorenc Fauset, druga osoba kojoj je presađeno svinjsko srce, preminuo je nepunih šest nedelja nakon ove eksperimentalne operacije, saopštili su njegovi lekari u saveznoj američkoj državi Merilendu.

Fauset (58) je bolovao je od srčane insuficijencije i nije se smatrao dobrim kandidatom za tradicionalnu transplantaciju srca, pa je 20. septembra dobio genetski modifikovano svinjsko srce.

Prema navodima Medicinskog fakulteta Univerziteta Merilend, u prvih mesec dana srce je delovano zdravo, ali su u poslednjih nekoliko dana primećeni znaci odbijanja transplantiranog organa. Faucet je preminuo u ponedeljak, prenosi AP. 

Tim iz Merilenda je prošle godine izveo prvu na svetu transplantaciju srca genetski modifikovane svinje kod čoveka na samrti - Dejvida Beneta. 

Benet je preživeo dva meseca pre nego što mu je otkazalo srce.  Za sada nije potpuno jasno šta je dovelo do otkazivanja srca, mada su unutar organa kasnije pronađeni znaci svinjskog virusa. 

Nakon prvog eksperimenta uvedene su promene, uključujući bolje testiranje na virus, pre nego što je obavljena druga ovakva transplantacija. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin