Život

"Ljudima zvuči kao naučna fantastika": Naučnici u SAD rade na modifikaciji svinjskih jetri da bi ih presadili ljudima

Komentari

Autor: Euronews

01/01/2023

-

22:42

"Ljudima zvuči kao naučna fantastika": Naučnici u SAD rade na modifikaciji svinjskih jetri da bi ih presadili ljudima
ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Naučnici u jednoj američkoj laboratoriji rade na ambicioznoj i svakako neobičnoj misiji: modifikuju svinjske jetre u nadi da će ih jednog dana presaditi u ljudska tela. Kompanija Miromatriks, sa sedištem u Minesoti, planira da počne da testira svoju jetru nastalu bioinženjeringom 2023. godine.

"Prosečnom čoveku ovo može zvučati kao naučna fantastika, ali mogu da vam kažem da čak i prosečnom hirurgu za transplantaciju i dalje zvuči pomalo kao naučna fantastika", kaže dr Sander Florman, šef transplantacije u njujorškoj bolnici Maunt Sinai. "Ali ovo je neverovatno vreme, to je nova era." 

Maunt Sinai je jedna od nekoliko bolnica koje planiraju da učestvuju u prvim ispitivanjima modifikovane jetre.

Do odobrenja Uprave za hranu i lekove, prvi eksperimenti će biti van tela pacijenta. Naučnici bi postavili jetru nalik svinjskoj pored bolničkog kreveta kako bi privremeno filtrirali krv nekoga čija je jetra iznenada otkazala.

Pošto se uklone sve životinjske ćelije iz svinjskog organa, ljudsko ne doživljava jetru kao životinjsku, kaže Džef Ros, izvršni direktor Miomatriksa, prenosi Euronews Next.

Dr Amit Tevar, hirurg za transplantaciju na Medicinskom centru Univerziteta u Pitsburgu, koji nije uključen u Miromatriks, ističe da bi planirano testiranje izvan tela bilo samo prvi rani korak.  Ali ako ovaj novi pristup funkcioniše, "to je nešto što bi na duži rok vrlo verovatno moglo da doprinese razvoju organa koje možemo da koristimo kod ljudi".

Trenutno na listi čekanja za transplantaciju organa u SAD ima više od 105.000 ljudi i zato se naučnici okreću prema životinjskim organima. "Broj organa koje imamo na raspolaganju nikada neće moći da zadovolji potražnju i to je frustrirajuće", rekao je Tevar.

Zato naučnici gledaju na životinje kao na još jedan izvor organa.

Čovek iz Merilenda živeo je dva meseca nakon što je prošlog januara primio prvu transplantaciju srca na svetu od genetski modifikovane svinje. FDA sada razmatra da li da dozvoli dodatne eksperimente "ksenotransplantacije".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin