Društvo

Protesti, tenzije i blokada: Situacija u Bloku 37 na korak od raspleta, Grad najavljuje dogovor sa investitorom, stanari čekaju rešenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/07/2021

-

20:33

Protesti, tenzije i blokada: Situacija u Bloku 37 na korak od raspleta, Grad najavljuje dogovor sa investitorom, stanari čekaju rešenje
Protesti, tenzije i blokada: Situacija u Bloku 37 na korak od raspleta, Grad najavljuje dogovor sa investitorom, stanari čekaju rešenje - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon nekoliko nedelja nesuglasica u Bloku 37 zbog izgradnje višespratnice čemu se protive stanari ovog novobeogradskog bloka, "mašine odlaze sa gradilišta". Šta to konkretno znači pokazaće vreme, jer, prema izjavama nadlažnih u Gradu, problem nije konačno rešen, ali očekuje se da dogovor sa investitorom u narednom periodu bude formalizovan.  

Šta se sada zapravo dešava može se naslutiti samo iz izjava strana uključenih u ovaj spor, koji je nastao kada su se stanari Bloka 37 pobunili protiv izgradnje projekta kompanije "Durst development" za izgradnju višespratnice u njihovom bloku. Nakon niza protesta, blokiranja gradilišta i tenzija sa obezbeđenjem kompanije koja je investitor na tom projektu, zamenik gradonačelnika Goran Vesić susreo se sa predstavnicima građana u Skupštini grada.

Upravo on je i saopštio da mašine sa gradilišta odlaze, ali i ocenio da više neće biti potrebe za sukobima između investitora i građana, te da se očekuje finalizacija dogovora. 

S druge strane, stanarka Bloka 37 za Euronews Srbija kaže da građani imaju razumevanje da grad radi na rešavanju problema, dok se iz kompanije "Durst development" danas nisu oglašavali. 

Vesić: Problem nije konačno rešen, ali postoji rešenje

Vesić je danas za TV Prva rekao da problem u Bloku 37 još nije konačno rešen, ali da misli da postoji rešenje problema koji u narednom kratkom periodu možemo da bude formalizovan.

"Danas ću se videti sa predstavnicima građana u Skupštini grada i predočiću im kako vidim trajno rešenje ovog problema. Razgovarao sam i sa ljudima koji su sa strane investitora i mislim da postoji rešenje problema koji u narednom kratkom periodu možemo da formalizujemo. To znači da će taj problem tada biti konačno rešen", istakao je jutros Vesić.

Prema njegovim rečima, ovaj slučaj pokazuje kako se zajedno može doći do rešenja tako da budu zadovoljni i Grad Beograd, i investitor i građani.

Euronews Srbija

 

"Građani su potpuno bili u pravu, jer zgradi tog gabarita nije mesto na tom prostoru. Stao sam iza građana jer je to moj posao i kada želite da rešite neki problem ništa nije teško, ili znate ili ne znate, hoćete ili nećete.  Uspećemo da rešimo jedan veliki problem, a onda ću se sa građanima dogovoriti šta sve treba da uradimo u Bloku 37, kako bi to mesto postalo još bolje za život", pojasnio je Vesić.

Stanari očekuju rešenje - zamenska parcela ili pretvaranje u gradsko zemljište

Kako je rekla Slađana Radak, stanarka Bloka 37, nakon susreta građana sa Vesićem, stanari imaju razumevanje da grad radi na rešavanju problema, kako "iznalaženje zamenskih parcela za investitora, tako i pretvaranje te parcele u gradsko zemljište".

Stefan Goranović/Euronews Srbija

 

Na pitanje da li su uklonjene sve mašine sa gradilišta, stanarka navodi da su dve mašine odvezene juče.

"Trebalo bi nakon dobijanja odgovarajućih dokumentacija, po nekoj nezvaničnoj informaciji i ove preostale tri mašine da se uklone verovatno do kraja nedelje ili početkom sledeće nedelje", navela je ona.

Da podsetimo, stanari su juče javili da je izvođač radova u Bloku 37 na Novom Beogardu odvezao jednu od građevinskih mašina sa ovog gradilišta.

Šta su ranije rekli u kompaniji Durst

Iz kompanije Durst, koja je investitor, danas se nisu oglašavali, ali su juče za Euronews Srbija rekli da je uklanjanje mašina zapravo deo celokupne organizacije i poslova izvođača radova i da tu "nema nikakve skrivene namere niti poruke". 

"To je deo rasporeda poslova izvođača, oni imaju svoj raspored kojeg se pridržavaju. Uklanjanje mašine sa gradilišta nema nikakvo skriveno značenje. Mi imamo potrebnu dozvolu i na nama je hoćemo li da nastavimo da radimo ili ne, kako što je i na stanarima da odluče o tome hoće li da protestuju. Očekujemo pisanu ponudu od grada u vezi sa kompromisnim rešenjem o kojem smo ranije već pričali", kažu iz poslovodstva kompanije Durst. 

Komentari (0)

Srbija