Društvo

U Beogradu se otvara Dnevni privremeni prihvatni centar za beskućnike

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2023

-

11:50

U Beogradu se otvara Dnevni privremeni prihvatni centar za beskućnike
U Beogradu se otvara Dnevni privremeni prihvatni centar za beskućnike - Copyright Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu će sutra u Lominoj ulici biti otvoren Dnevni privremeni prihvatni centar za beskućnike, koji će raditi od 10 do 13 časova. Tu ćebeskućnici moći da dobiju obrog, tople napite. Prethodno je otvoreno privremeno prenoćište za beskućnike na Autokomandi. 

"Crveni krst Beograd u saradnji sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu Beograda, kao i prošle godine nakon otvaranja Privremenog prenoćišta za beskućnike, sutra otvara i Dnevni privremeni centar koji se nalazi na istoj adresi kao i prošle godine u Lominoj ulici broj 17", rekao je za Tanjug Nikola Prica, sekretar Crvenog krsta Beograd.

Radno vreme ovog centra biće od 10 do 13 časova.

"Lica bez krova nad glavom  u okviru ovog centra imaće mogućnost da nakon napuštanja Privremenog prenoćišta, u okviru Dnevnog centra zamene odeću ukoliko je mokra ili pocepana, da se ugreju uz tople napitke i obrok koji im se i na ovoj lokaciji pruža kao mogućnost", rekao je Prica.

Kako je naveo, i realizaciji ove usluge finansijski pomagaće Sekretarijat za socijalnu zaštitu Beograda,  kao i volonteri Crvenog krsta koji su uključeni u sve socijalne programe koje realizujemo na teritoriji grada.

Tanjug

 

"Bitno je istaći da ono što nas posebno raduje je brzina u uspostavljanju i formiranju ovakvih centara koju crpimo na osnovu procene kapaciteta iz prethodne godine", kazao je Prica.

Prema njegovim rečima, najveći broj lica koji je kroz ovaj centar prošao u toku samo jednog dana brojao je najviše 162 korisnika.

"U ovu statistiku treba uzeti izuzetno fleksibilan pristup u definisanju Iegitimisanju korisnika, pa je od koristi napomenuti da je u privremenom prenoćištu na raspolaganju 40 smeštajnih jedinica i da, pored temperaturnog minusa koji se beleži u Beogradu, naši smeštajni kapaciteti nisu svake noći popunjeni do maksimalnog broja", rekao je Prica. 

Privremeno prenoćište za beskućnike

Inače, Crveni krst Beograda je i ove godine zajedno sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu otvorio privremeno prenoćište za beskućnike na Autokomandi (Milutina Ivkovića 2). Smeštaj ima 40 ležajeva i počeo je sa radom 20. novembra. Do sada se nije desilo da neko od beskućnika bude vraćen jer nema mesta. Najveći broj korisnika koje su imali u jedom danu je 37. 

Da bi mogli da koriste smeštaj na Autokomandi beskućnicima nisu potrebna nikakva dokumenta, dovoljno je samo da dođu i zatraže pomoć. Prica objašnjava da su od otvaranja prihvatilišta imali 513 pojedinačnih poseta i 53 različite osobe su koristile uslugu. Od tog broja devet su bile žene, ostalo su muškarci.

Na Autokomandi beskućnici mogu da prespavaju, dobiju obrok, tople napitke, čistu odeću, mogu da se istuširaju. 

 

 

 

Komentari (0)

Srbija