Društvo

Tone smeća na Drini kod HE Višegrad

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2023

-

13:20

Tone smeća na Drini kod HE Višegrad
Tanjug/AP/Armin Durgut - Copyright Tanjug/AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Na Drini kod Višegrada nalaze se tone smeća, a godišnje se iz jezera HE Višegrad se izvadi od 6.000 do 8.000 metara kubnih.

Plastične boce, autogume, burad, drveće, delovi automobila i još mnogo različitog otpada, svakodnevno pluta na Drinskom jezeru kod Višegrada.

Za sada, jedino radnici preduzeća “HE na Drini” tokom 11 meseci u godini čiste otpad koji dolazi iz nekoliko opština, upozorava Darko Frganja, iz preduzeća “HE Višegrad”.

Problem plutajućeg otpada, kako navodi, datira od samog početka rada HE, odnosno, unazad 30 godina.

“Otpad dolazi iz tri države i sami ne možemo rešiti taj problem. U narednom periodu nastojimo izvući otpad. Oformili smo posebnu službu koja učestvuje u izvlačenju što nam stvara dodatne troškove. Pre desetak godina kupljeno je multifunkcionalno vozilo koje ga izvlači. Sami ovo ne možemo rešiti“, kaže Frganja.

Neophodno je, upozorava, uticati na svest ljudi, kako bi se ovom problemu stalo u kraj.

“Ova reka je lepa, ali to će se izgubiti ovakvim pristupom”, naveo je.

On je apelovao na sve uzvodno rekom Drinom da vode računa da se ne baca ovaj otpad u reku kako se, kaže, ne bi susretali s ovim problemom.

“Najproblematičniji period za plutajući otpad je kiša i topljenje snega, a ogromne količine otpada ugrožavaju čitav eko sistem”, upozorava Frganja.

Svoj put do Višegrada otpad pronalazi plutajući rekom Lim iz Srbije i Drinom iz Crne Gore, Foče i Goražda.

Stoga, nije ovo samo problem Višegrada, već tri države, koji je odavno trebalo da alarmira na preduzimanje konkretnih aktivnosti radi pronalaska rešenja, prenela je sarajevska N1 tv..
 

Komentari (0)

Srbija