Društvo

Obeležena hramovna slava u crkve Svetog Nikole u Prištini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/12/2023

-

13:35

Obeležena hramovna slava u crkve Svetog Nikole u Prištini
Obeležena hramovna slava u crkve Svetog Nikole u Prištini - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

U crkvi Svetog Nikole u Prištini, proslavljena je hramovna slava. Svečanu liturgiju su služili sveštenici Staniša Arsić i Zoran Gođevac. Pedesetak vernika u gradu u kome je nekada živelo preko 40.000 Srba, prisetilo se života u svom gradu pre 1999. godine.

"Iskreno da vam kažem, tada pre ovih sukoba ja sam bio mali, bio sam prvi drugi razred. Sigurno, tada je bilo mnogo lepše, mnogo više ljudi, ali je taj duh slavlja ostao i sada", rekao je Aleksandar Milić, koji danas živi u obližnjem selu Čaglavica, nedaleko od Prištine, u kojoj je danas ostalo dvadesetak Srba.

Nemanja Jovanović, raseljen u obližnju Gračanicu, pozvao je Srbe da češće obilaze hram koji je teško stradao u Martovskom pogromu 2004. godine, kada je izgoreo, po mišljenu stručnjaka, jedan od najlepših ikonostasa u srpskim pravoslavnim crkvama.

"Ne mogu da zaboravim period kada je ovde proslavljan i Božić i Sveti Nikola, to je jednostavno sve bilo puno od naroda, to je bilo prelepo. To su neke slike koje će mi uvek ostati u pamćenju. A sada ja samo opet apelujem na ljude da ne zaboravimo ni ko smo, ni šta smo. Crkva nas je održala i u turskom periodu, crkva nas je održala i posale 99. i crkva nas održava sada. Samo ne treba da zaboravimo ko smo, šta smo i odakle smo", kazao je Jovanović.

Prištinski paroh Staniša Arsić, podsetio je da malo vernika obilazi jedini pravoslavni hram u centru Prištine.

"Kažite, govorite im neka obiđu svoje svetinje, neka dođu u crkvu u kojoj su se krstili, venčali, svoju decu krstili. Ne dolaze radi nijednog sveštenika nego dolaze radi sebe u ovaj sveti hram. Uvek ovaj pop zna samo da kritikuje i da proziva nekog, ali verujte mi da jedino tako možemo ako opominjemo da možemo nekakav cilj da postignemo i da se malo naš narod trgne. Imajte to u vidu. Govorite oni koji znaju, vi koji dolazite redovno i češće govorite onima na neki način ih podsećajte, jer ako mi zaboravimo Boga i Bog će zaboraviti nas. Nemojmo to da dozvolimo”, poručio je paroh Staniša.

Domaćica slave, ove godine je bila Jelena Đorđević iz Gračanice, a od nje je kolač za sledeću godinu preuzeo Stefan Jovanović, takođe iz Gračanice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija