Politika

Nemačka o spomen ploči srpskim borcima u Prištini: "Naš ambasador nije tražio premeštanje"

Komentari

Autor: Tanjug

18/12/2023

-

11:41

Nemačka o spomen ploči srpskim borcima u Prištini: "Naš ambasador nije tražio premeštanje"
Nemačka o spomen ploči srpskim borcima u Prištini: "Naš ambasador nije tražio premeštanje" - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je da se ambasador te zemlje u Prištini Jern Rode nije zalagao za pomeranje spomen ploče na srpskom pravoslavnom groblju u Prištini, dok se, kako navode, po pitanju manastira Visoki Dečani osvrnuo samo na njegov geografski položaj.

Na taj način je Ministarstvo odgovorilo na pitanje poslanika Alternative za Nemačku (AfD) Petra Bistrona "zašto se ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode izjasnio za premeštanje spomenika palim Srbima od 1912. do 1918. i zašto je okarakterisao srpski manastir Dečani kao 'kosovski manastir' ", prenosi Kosovo onlajn.

Kako se navodi u odgovoru tvrdnja da se nemački ambasador izjasnio za premeštanje spomenika je netačna. 

"Činjenica je da je bez znanja nemačke ambasade jedna spomen-ploča na srpskom pravoslavnom groblju u Prištini, uoči 11. novembra, premeštena u vezi postavljanja novog spomenika. Na tom mestu je održana nemačko-francuska komemoracija žrtava Prvog svetskog rata. Obe ambasade su se javno izjasnile i izrazile žaljenje zbog tog incidenta. Krajem novembra je spomen ploča vraćena na svoje mesto", napisala je u odgovoru državni ministar u Ministarstvu Katja Kojl.

Ona podseća da su se Ministarstvo spoljnih poslova i nemačka ambasada na Kosovu u više navrata zalagali za SPC. 

"U jednom tvitu od 17.novembra se nemački ambasador osvrnuo na geografski položaj manastira na Kosovu", dodaje se u odgovoru na poslaničko pitanje.

Na pravoslavnom groblju u Prištini, spomenik srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. godine, vraćen je početkom na mesto u sastavu spomen parka, gde se nalazio i pre izmeštanja prošlog meseca, potvrđeno je za Euronews Srbija.

Podsetimo, do izmeštanja spomenika borcima iz Balkanskih i Prvog svetskog rata došlo je na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke u Prištini, uoči obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra.

ADVERTISEMENT

Tada je na mesto spomenika srpskim ratnicima postavljena ploča sa napisom na francuskom, srpskom i albanskom: "Francuskim vojnicima palim na Kosovu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija