Društvo

Protest "Pravda za Ninu": Meštani Petrovaradina traže pritvor za vozača koji je usmrtio devojku

Komentari

Autor: Nataša Kovačev

30/07/2021

-

22:09

Protest "Pravda za Ninu": Meštani Petrovaradina traže pritvor za vozača koji je usmrtio devojku
Protest u Petrovaradinu - Pravda za Ninu - Copyright Euronews/Nataša Kovačev

veličina teksta

Aa Aa

Meštani Petrovaradina održali su novi protest "Pravda za Ninu" na mestu gde je 6. juna automobil pri velikoj brzini, van pešačkog prelaza, udario 21-godišnju Ninu Rađenović. Od posledica saobraćajne nesreće ona je sledećeg dana preminula u Kliničkom centru Vojvodine.

Ninina porodica i prijatelji traže da Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu promeni odluku i okrivljenog 21-godišnjaka iz Sremskih Karlovaca vrati u pritvor, budući da je on pušten da se brani sa slobode.

"Tragedija je što vozač nije poslat u pritvor odmah tu noć za primer ostalima. Mladi život je izgubljen u sekundi. Ako je vozio 120, 130 na sat, šta je ona tu mogla da uradi", rekao je stric nastradale devojke Đuro Rađenović.

"Sramota je tužilaštva što je taj momak pušten. Ona je dete bila student druge godine diplomatije, želela je da uspe u životu, da bude majka i baka jednog dana. Sve je to prekinuto", dodao je i podsetio na tragediju koja se pre desetak dana dogodila na Karaburmi.

Roditelji Nine Rađenović kivni su na tužilaštvo zbog, kako su rekli, odugovlačenja procesa. 

"Mi kao porodica još ništa konkretno ne znamo, jer osumnjičeni još nije saslušan. Na godišnjim odmorima su, a on na slobodi", naveo je otac 21-godišnjakinje. 

"Trebalo je da bude saslušan u avgustu, a sad je to prolongirano za septembar. Znači, treba da čekamo tri meseca da saznamo bar neku istinu. To je tragedija ove države, to je problem", dodao je.

Ninina majka, Zorica Rađenović, zamerila je istražnim organima i to što roditelje, koji žive nedaleko od mesta nesreće, nisu pozvali na uviđaj, dok je osumnjičeni, kako je rekla, pozvao oca i dedu i sa njima bio na mestu tragedije.

"Da li treba da pitam kako je rađen uviđaj, ako je njen stric ujutro pronašao telefon", navela je Zorica.

Građani su, noseći cveće i napise "Pravda za Ninu", blokirali Preradovićevu ulicu, glavnu saobraćajnicu koja spaja Novi Sad sa Sremskim Karlovcima. Zatražili su bolju kontrolu saobraćaja, jer kroz tu i još dve petrovaradinske ulice automobili i kamioni prolaze velikom brzinom.

Traže i da se osobama koje su usmrtile nekoga u saobraćajnoj nesreći trajno oduzme dozvola.

Incident na protestu

Kako je preneo portal 021.rs, građani koji su protestovali, primetili su oko 22 sata automobil koji je stajao nekoliko desetina metara dalje i u kojem je, kako su rekli, bila jedna zamenica novosadskog javnog tužioca.

Građani su prišli, a žena je tada upalila kola i udarila nekoliko građana koji su bili iza automobila.
Došlo je do rasprave, a žena je zatim izašla iz svojih kola i otišla do policijskog vozila.
 
Građani su okružili taj policijski automobil i ne dozvoljavajući mu da ode.
 
 
 

Tužilaštvo: Za produženje pritvora nije bilo osnova

Nakon saobraćajne nesreće policija je saopštila da je protiv njega podneta krivična prijava zbog sumnje da je izvršio teško delo protiv bezbednosti u saobraćaju.

Pušten je da se brani sa slobode, odnosno pritvor mu nije određen. U Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu za Euronews Srbija kažu da za produženje pritvora nije bilo osnova.

"Predmet je u fazi dokaznih radnji. Zakazano je saslušanje osumnjičenog, nakon čega će biti saslušani svedoci i urađeno veštačenje saobraćajnih stručnjaka", navode u tužilaštvu.

Ninin prelaz

Prema navodima stanovnika Petrovaradina, Nina je četvrta žrtva saobraćajne nesreće u proteklih deset godina u Bloku osam.

Prvi put su protestovali pre mesec dana tražeći bezbednije uslove u saobraćaju. Tada su naveli da je potez oko Preradovićeve ulice preopterećen i od Grada su tražili postavljanje semafora za pešake, ležećih policajaca, kamera i radara.

Na sastanku sa predstavnicima Grada i policije dobili su obećanje da će saobraćajni inženjeri razmotriti šta je najbolje rešenje za taj deo grada, a na ulici su ponovo iscrtani izbledeli pešački prelazi i postavljene vibracione trake.

Pokrenuli su inicijativu da se prelaz koji se nalazi nedaleko od mesta tragedije nazove "Ninin prelaz".

Preporuka za vas

Ministarka pravde pozdravila odluku o pritvaranju vozača: Preispitaćemo odgovornost postupajućeg sudije
Novi protest na Karaburmi, građani nastavljaju okupljanja tražeći pravdu za Stefana
Građani celu noć blokirali ulicu na Karaburmi zbog smrti dečaka koga je udario vozač na pešačkom, protest se nastavlja

Komentari (0)

Srbija