Društvo

Brnabić: Srbija će donirati milion evra za uspostavljanje Registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija u RS

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2023

-

21:40

Brnabić: Srbija će donirati milion evra za uspostavljanje Registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija u RS
Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras na donatorskoj večeri "S ljubavlju hrabrim srcima" da će Vlada Srbije donirati milion evra Republici Srpskoj kao i svu stručnu i tehničku pomoć u cilju uspostavljanja Registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija hematopoeze.

Ovogodišnja humanitarna akcija pokrenuta je sa ciljem uspostavljanja Registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija hematopoeze RS, odnosno osnivanja Laboratorije za HLA tipizaciju tkiva u JZU Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, a Brnabić je navela da je na inicijativu predsednika Srbije odlučeno da će Vlada Srbije u svrhu uspostavljanja registra i laboratorije donirati milion evra.

"Srbija uvek tu i uvek je spremna da pomogne. Ovo je stvarno prelepa manifestacija, meni uvek inspirativna u svakom smislu i zato što nas sve okuplja i zato što uvek ima neki uzvišeni, neki humanitarni cilj i zato što pokazuje ohrabrujuću empatiju", poručila je premijerka.

Dodala je da postoji jako dobra saradnja između dve države i da će pored finansijske pomoći biti pružena i stručna i tehnička pomoć i sve ono što je potrebno za uspostavljanje registra i laboratorije. 

"Uključićemo davaoce iz Republike Srpske u naš registar tokom ovog prelaznog perioda kako bismo već počeli nešto da radimo i direktno da pomažemo ljudima", navela je ona.

Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

 

Dodala je i da Srbija čini velike korake u oblasti inovacija u medicini i u nauci i da je kroz razvoj inovativnih terapija u okviru BIO4 Kampusa čija je izgradnja počela juče, cilj da Srbija postane jedan od najznačajnijih evropskih i svetskih centara za inovativne terapije, klinička istraživanja i za inovativne lekove.

"Čitav niz naših naučnih instituta od Instituta za veštačku inteligenciju preko instituta Torlak, Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo do Instituta za primenu nuklearne energije, trenutno radi u saradnji sa internacionalnim međunarodnim farmaceutskim kompanijama, velikim gigantima, inovativnim biotehnološkim kompanijama iz SAD, Nemačke, Švajcarske, Velike Britanije, Japana, Koreje i mnogih drugih zemalja na dizajniranju inovativnih lekova", rekla je Brnabić.

Istakla je da sve ono što radi u Srbiji i u okviru BIO4 Kampusa, i u okviru platforme BIO4 za biotehnologiju, biomedicinu, bioinformatiku, biodiverzitet, na inovativnim terapijama, na personalizovanoj medicini, jednako na raspolaganju svima u Srbiji kao što je u Republici Srpskoj. 
Predsednica Vlade je uputila izvinjenje građanima Republike Srpske zbog, kako je navela, nepravednih optužbi i kampanje koje je vodio određeni deo političke scene u Srbiji protiv ljudi iz te zemlje.

"Oni koji se koriste vašim imenom za svoje političke ciljeve, zaboravljaju i na vrednosti na kojima smo izgradili našu zajednicu i zajedno ćemo u budućnosti prevazići takve stavove i pobediti i na tom planu. Ja želim još jednom da kažem da će Srbija uvek stajati i ostati uz Srpsku, da želim da vam pošaljem svu snagu, svu ljubav i svu podršku iz Srbije", poručila je Brnabić.

Sa premijerkom je na donatorskoj večeri prusustvovala i ministarka nauke, inovacija i tehnološkog razvoja Jelena Begović, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a među brojnim zvanicama je i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Dodik: Prikupljeno više od 1,5 miliona evra za registar davalaca matičnih ćelija

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je do sada u akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" prikupljeno više od 1,5 miliona evra za uspostavljanje registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija, dok je humanitarni broj 1411 pozvan više od 70.000 puta.

Dodik je, u obraćanju na donatorskoj večeri u Banjaluci, koja se održava pod njegovim pokroviteljstvom, zahvalio svima koji su do sada učestvovali u toj akciji, prenela je Srna.

"Kao što mogu da primetim, svi koji su pozvani večeras na donatorsko veče nisu izostali i to je važno", rekao je Dodik.

To je 14. donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima" koje se održava pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske, a ovogodišnja akcija posvećena je uspostavljanju registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija.

Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

 

Osnivanjem laboratorije pri Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, kao i  uspostavljanjem registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija, građanima Srpske koji su oboleli od bolesti koje ugrožavaju život kao što su leukemija, aplastična anemija, imune deficijencije i urođeni poremećaji metabolizma, biće omogućeno da se pretraživanjem baza RS i svetskog registra pronađu nesrodni davaoci podudarni sa primaocem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija