Društvo

U Srbiji danas i u novogodišnjoj noći suvo i toplo, temperatura do 16 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

31/12/2023

-

08:55

U Srbiji danas i u novogodišnjoj noći suvo i toplo, temperatura do 16 stepeni
Lepo vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano uz malu ili umerenu oblačnost, suvo i toplo, saopštio je Republički hidro-meteorološki zavod (RHMZ).

Ujutru u južnim, jugozapadnim i jugoistočnim predelima slab mraz, a po kotlinama i rečnim dolinama magla. Vetar slab i umeren južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura od minus dva stepena do šest stepeni Celzijusa, a najviša od 12 do 16 stepeni, u mestima sa dužim zadržavanjem magle hladnije, oko osam stepeni. 

U novogodišnjoj noći suvo sa temperaturom od 0 na jugu Srbije do osam stepeni u Beogradu, uz postepeno naoblačenje sa severa. Kiša se pred jutro očekuje ponegde u Vojvodini i Mačvanskom okrugu.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

U Beogradu danas pretežno sunčano i toplo uz malu oblačnost. Vetar slab do umeren južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura od dva stepena do šest stepeni, a najviša dnevna oko 16 stepeni.

U novogodišnjoj noći suvo sa temperaturom oko osam stepeni Celzijusa uz postepeno naoblačenje sa severa.

Kakva će biti sledeća nedelja?

U narednih sedam dana zadržava se natprosečno toplo vreme. Naoblačenje mestimično sa slabom kišom koje će u ponedeljak ujutru i prepodne zahvatiti severne i zapadne krajeve, posle podne i uveče proširiće se i na ostale delove Srbije.

Meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković rekla je da ćemo prvog januara imati smenu sunca i oblaka, povremeno i kratkotrajne pljuskove dok će temperatura i dalje biti daleko iznad proseka. Dodaje da će u ponedeljak, u većini mesta, oko 11 stepeni Celzijusa. 

"Prognostički modeli za prvu nedelju nove godine najavljuju nestabilno, oblačno, ali toplo vreme. Česti prodori kišonosnih oblaka sa severa uzrokovaće skoro svakodnevne padavine, a južni vetar na visini omogućava da temperatura sve do Božiće bude iznad 10 stepeni", kaže ona. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Dugoročni prognostički modeli za januar najavljuju osetniji pad temperature u nedelji između Božića i Srpske Nove godine, a nakon toga sledi postepeno otopljenje. Prema trenutnoj proceni temperatura će se u drugoj polovini meseca kretati do 10. podeljka. 

"Što se tiče padavina, pred nama je nešto vlažniji januar. Padavine će biti češće, povremeno i intenzivnije od proseka, a zbog toplog vremena padaće uglavnom kiša", dodaje Gojković.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Još jedna zanimljiva informacija je da je ova godina deveta uzastopna godina koju dočekujemo bez snega u Beogradu. Godina koju uskoro ispraćamo počela je i završila se toplotnim talasom. 
Ova 2023. zvanično je najtoplija godina u poslednjih vek i po, a procena je da će sledeća biti još toplija na globalnom nivou. Dodatni porast temperature vazduha može uzrokovati nešto ekstremnije vremenske prilike, a šta nas čeka u godini koja je pred nama još uvek je rano reći.

Kakav nas januar očekuje?

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša u odnosu na višegodišnji prosek, navodi RHMZ u svojoj sezonskoj prognozi. 

"U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha. Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša u odnosu na višegodišnji prosek", navode iz RHMZ-a.

Kako dodaju, mesečna suma padavina tokom januara biće iznad višegodišnjeg proseka u većem delu Srbije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija