Društvo

Stiglo uputstvo putnicima kako da naplate štetu od prezadužene turističke agencije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/01/2024

-

15:28

Stiglo uputstvo putnicima kako da naplate štetu od prezadužene turističke agencije
Stiglo uputstvo putnicima kako da naplate štetu od prezadužene turističke agencije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Milenijum osiguranje obaveštava sva oštećena lica-putnike, da je u skladu sa Dopisom Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije od 3. januara 2024. godine proglašena insolventnost turističke agencije "Barcino tours" d.o.o.

"U želji da se proces prijave, likvidacije i isplate odštetnih zahteva sprovede blagovremeno u skladu sa važećim polisama i uslovima osiguranja, Milenijum osiguranje poziva sva oštećena lica-putnike da prikupe i kompletiraju dokaznu dokumentaciju neophodnu za isplatu naknade iz osiguranja", saopštilo je Milenijum osiguranje.

Kompletnu dokumentaciju, uz detaljno popunjen Obrazac za prijavu štete i Upitnik, potrebno je dostaviti na imejl adresu: prijava@milenijum-osiguranje.rs ili putem preporučene pošte na adresu: Bulevar Milutina Milankovića 3b, Novi Beograd.

Spisak dokumentacije koju treba dostaviti uz zahtev:

– pisani ugovor o turističkom putovanju,

– opšti uslovi putovanja,

– program turističkog putovanja,

– potvrda o garanciji putovanja,

– dokazi o plaćanju ugovorene cene putovanja u celosti ili delimično (fiskalni računi, avansni računi uz fiskalni račun, izvod iz banke),

– očitana lična karta,

– kopija kartice sa tekućim računom oštećenog lica.

Osiguravač, kako se navodi – zadržava pravo da zatraži i drugu neophodnu dokumentaciju, u zavisnosti od konkretnog slučaja.

Neophodna dokumentacija može da se preuzme sa sajta Milenijum osiguranja, na adresi: www.mios.rs.

Prema podacima Jedinstvenog registra računa pri Narodnoj banci Srbije, računi Barcino tursa u blokadi su od 30. oktobra prošle godine, a iznos blokade je trenutno 19.050.949,10 dinara.

Seničić: Polisa Barcino Tursa pokriva iznose za obeštećenje putnika

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić rekao je danas da je polisa turističke agencije "Barcino turs" za koju je danas proglašena insolventnost 250.000 evra, a da je šteta prema putnicima koji nisu mogli da ostvare svoje aranžmane oko 150.000 evra, tako da će svi najverovatnije biti obeštećeni. 

Seničić je za Tanjug rekao da Barcino nije član YUTA, kao i da on nije oštećeni korisnik, pa da tako ima samo saznanja iz javnosti o tome da je osiguravajuća kuća "Milenijum osiguranje" obavestila sva oštećena lica - putnike, da je u skladu sa Dopisom Ministarstva turizma i omladine Srbije danas proglašena insolventnost Barcina, i pozvala sve oštećene putnike da se jave. 

"S obzirom da Barcino nije član YUTA nemamo nikakve nadležnosti, ali prema mojim saznanjima polisa Barcina je 250.000 evra, a šteta je oko 150.000 evra. Imajući to u vidu, ne bi trebalo da bude problema sa obeštećenjima", rekao je Seničić. 

Rok zastarevanja za ova potraživanja je tri godine, dodao je, ali s obzirom na to da je polisa turističke agencije veća od same štete, ne postoje velike prepreke da putnicima sve bude isplaćeno, ukoliko, naravno podnesu potrebna dokumenta i zahtev. 

Komentari (0)

Srbija