Društvo

Vujanić: Potrebno koristiti odgovarajuću opremu za vožnju u zimskim uslovima

Komentari

Autor: Tanjug

14/01/2024

-

12:50

Vujanić: Potrebno koristiti odgovarajuću opremu za vožnju u zimskim uslovima
Vujanić: Potrebno koristiti odgovarajuću opremu za vožnju u zimskim uslovima - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja izjavio je danas da je potrebno da vozači koriste neophodnu opremu prilikom vožnje u zimskim uslovima.

Vujanić je naveo za Tanjug da vozači tokom zime moraju da koriste zimske, a ne letnje gume koje imaju drugačiji sastav i nisu adekvatne za korišćenje tokom zimskog perioda.

"Kada letnji pneumatik koristite u niskim temperaturama, recimo da je minus 10, on se stvrdne jer je guma pa ima takav sastav. Dok, sa druge strane, zimski pneumatik ima potpuno drugačiji sastav gume", objasnio je Vujanić.

On je naveo da su zimske gume u potpunosti prilagođene zimskim uslovima i da su savitljive, kao i da su premekane za korišćenje tokom letnjeg perioda, te da ne daju dobar efekat.

"Mora da bude baš zimski pneumatik za zimsku vožnju", istakao je on.

Kada je reč o vožnji u zimskim uslovima i postupanju u slučaju da se vozilo zaglavi, Vujanić je naveo da je važno da pogonski točkovi ne klize i da je potrebno da se nešto stavi između pneumatika i snega kako bi se smanjila klizavost.

Ukazao je vozačima da je u zimskim uslovima potrebno da voze sporije, jer su mogućnosti upravljanja vozilom, odnosno mogućnosti skretanja, drastično smanjene.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija