Društvo

Apel za pomoć porodici doktora Alija iz Gaze: Njih 12 je spas od bombi našlo u Beogradu, među njima su starci i deca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/01/2024

-

21:17

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Od početka invazije Izraela na Gazu jedan broj Palestinaca pobegao je iz ratne zone u Srbiju. Među njima je i 12 članova porodice lekara koji živi i radi u Beogradu. Sada je na društvenim mrežama pokrenuta akcija pomoći ovoj porodici.

U Srbiji, prema ne tako svežim podacima, živi nekoliko stotina Palestinaca. Oni su u našu zemlju došli u prethodnim decenijama bežeći od konflikta u Gazi, a te veze datiraju još iz vremena pokreta nesvrstanih, čiji je SFRJ bila važan deo. 

Među tim Palestincima koji u Srbiji žive dugi niz godina je Ali Abdurahim, koji ima porodicu koja živi u Gazi. Kada je počela invazija, Ali je ispričao da je njegova porodična kuća u Gazi pogođena i da je njegova mnogočlana porodica u narednim mesecima morala da se krije u podrumima i skloništima, među njima i njegova 70-godišnja majka i otac. 

Ipak, u narednim mesecima, sve do pre nekoliko dana, njegova porodica se u grupama evakuisala iz Gaze i poslednja grupa je uspela da se izvuče oko 100. dana invazije Izraela. Oni su uspeli da dođu različitim kanalima i da se svi zajedno pojave u Beogradu negde krajem decembra.

Onda je on izjavio da je njegova porodica odlučila da ostane u Srbiji i da im je sada najvažnije da započnu novi život, da nauče jezik i da nađu posao, a da se sada odmaraju od ratnih trauma i iskustava koja su doživela i njegova deca i njegovi roditelji. 

Zbog svega toga, kako bi im omogućili život u Srbiji, pokrenuta je peticija na društvenim medijima od strane slobodnog novinara Metjua Brunfilda koji je i razgovarao sa Alijem. On je napisao na društvenoj mreži X da je pokrenuo stranicu za donacije na sajtu GoFundMe, na kojem oni koji su zainteresovani mogu da uplaćuju simbolične, ali i veće iznose, i da među članovima njegove porodice ima čak petoro dece od dve do deset godina, kao i starijih ljudi. 

Ovaj apel za pomoć deli se društvenim mrežama i pozivaju se ljudi da doniraju koliko mogu. Kada smo oko 13 časova proveravali, od ukupno 4.000 evra koliko je planirano za ovu prvu turu, skupljeno je više od 2.350 evra. Najveći broj onih koji su se odlučili da doniraju davao je simbolične iznose, ali ima onih koji su davali i po 500 evra za porodicu Ali Abdurahima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija