Društvo

Specijalna bolnica za plućne bolesti "Ozren" u Sokobanji dobila CT skener

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/01/2024

-

14:55

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Specijalna bolnica za plućne bolesti "Ozren" u Sokobanji dobila je CT skener, aparat koji će služiti za savremenu dijagnostiku kod pacijenata koji boluju od plućnih bolesti, tuberkuloze i onkoloških pacijenata.

U ovoj bolnici godišnje se leči od 3.000 do 4.000 pacijenata, a oni koji su zahtevali ovu dijagnostiku do sada su morali da putuju u UKC Niš. Nabavkom CT skenera, očekuje se značajno smanjenje vremena čekanja pacijenata na dijagnozu i lečenje.

Donaciju vrednu 540.000 evra finansirala je Evropska komanda američke vojske uz podršku lokalne zajednice i Kluba srpsko-američkog prijateljstva, koji su donirali sredstva za renoviranje sale za pregled CT skenerom. 

Bolnica "Ozren" jedina je javna ustanova u sastavu Ministarstva zdravlja specijalizovana za pulmologiju i jedina u Srbiji koja leči pacijente sa multirezistentnom tuberkulozom.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, prisustvovavo je svečanom uručenju skenera zajedno sa direktorkom Klinike za pneumologiju Gordanom Antonijević, i predsednikom Kluba srpsko-američkog prijateljstva Dragom Milićem. Tom prilikom je istaknuto da projekat, koji je od suštinskog značaja za poboljšanje dijagnostike i lečenja, nije samo rezultat velikodušne donacije već i zalaganja lokalne zajednice i Kluba srpsko-američkog prijateljstva.

Dr Milić, na čelu ovog kluba, predstavljao je pokretačku snagu koja je obezbedila sredstva za renoviranje sale u kojoj će CT skener biti smešten.


 

Komentari (0)

Srbija