Društvo

Vučić: Obnova Ložionice zajedno sa vodotornjem gotova do kraja godine

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2024

-

11:05

Vučić: Obnova Ložionice zajedno sa vodotornjem gotova do kraja godine
Vučić: Obnova Ložionice zajedno sa vodotornjem gotova do kraja godine - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će obnova kreativno - inovativnog multifunkcionalnog centra Ložionica biti gotova do 1. decembra i istakao da su nam zbog velikog broja planiranih projekata potrebni projektni biroi i kancelarije više nego ikad.

"Hvala našim mladim kreativnim, inovativnim i inventivnim ljudima. Ovo je predivan prostor i biće onakav kako je to sad moderno u Evropi i Americi. Istovremeno ćemo da uredimo i sve ove prilaze i vodotoranj, pored kojeg svi svakog dana prolazimo. I nadamo se da to otvorimo do 1. decembra", rekao je Vučić posle obilaska radova.

Poručio je da će država svaki projekat da gura na takav način, gde god postoje problemi sa lokacijskim uslovima i dozvolom.

"Da poguramo, da svi rade, da rade ubrzano, biće nam potrebno još mnogo projektnih biroa i pozivam ljude da se jave Ani Brnabić dok ne bude izabrana nova vlada, kad bude - videćemo kome, potpuno svejedno, da rade to", rekao je Vučić.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Istakao je da, ako ih ne nađu da mogu da se jave i njegovom šefu kabineta, pa i lično njemu, jer će nam biti potrebni projektanti više nego bilo ko drugi.

"Deo projekata završavamo, ali deo projekata nismo u stanju da završimo i bukvalno jurimo za projektnim kancelarijama, te je važno da to uradimo što je moguće pre. Verujem da ću u petak da idem da obiđem jedno porodilište koje je u užasnom stanju, a jedno koje završavamo upravo da pokažemo kako to može da izgleda kada ga obnovite. I tako, sad ćemo da vršimo pritisak na dnevnom nivou, jer bez pritiska i teškog rada nema rezultata. Onaj ko misli da to pada s neba, grdno se prevario, a ko misli da je to tako lako, ja ga pitam zašto to nije urađeno u prethodnih 70 i 80 godina. Jedini jezik i jedini način na koji ja znam da to može da ide je rad, rad, rad, pritisak, pritisak, pritisak i tako ćemo da nastavimo", naveo je Vučić.

Zahvalio je svima koji su učestovali u tome što će jedno od do skora najružnijih mesta u ovom gradu biti jedno od najlepših i najkorisnijih mesta koje će služiti za okupljanje ljudi koji su najpametniji, najmarljiviji i najinovativniji u celom regionu.

On je dodao da će radova na obnovi kreativno - inovativnog multifunkcionalnog centra Ložionica da će sve biti gotovo, zajedno sa vodotornjem, do kraja godine i istakao da će to biti jedno od najboljih mesta u gradu.

"Sve završavamo do kraja godine, uključujući i vodotoranj", rekao je Vučić obilazeći radove na kompleksu Ložionice koja se nalazi kod nekadašnje okretnice parne lokomotive ispod Mostarske petlje u Beogradu.

Vučić je pokazao novinarima kako je taj prostor izgledao pre nego što su počeli radovi - sve je bilo zapušteno i zaraslo.

"Ovo će da bude jedno od najboljih mesta u gradu, najtraženijih u svakom smislu", naglasio je Vučić.

"Okupljaće se ovde mladi ne samo iz Srbije, već iz celog sveta"

Vučić je rekao da će se u multifunkcionalnom centru - Ložionici okupljati pre svega mladi skloni inovacijama i novim tehnologijama, ne samo iz Srbije već iz celog regiona i sveta. On je novinarima, prilikom obilaska gradilišta ispod Mostarske petlje, rekao da je prilikom posete Berlinu saznao da su stari industrijski kompleksi najbolji za njih, a da je za Ložionicom koja je u samom centru grada velika potražnja.

"Ulepšaćemo i samu Gazelu. Više ne mogu da se pravdam onima koji ne vole svoju zastavu i zato ćemo okačiti ovde još tri zastave, otvorićemo vodotoranj za posetioce. Ovo privlači mnogo turista. Najviše mladih će ovde da bude i da radi iz celog sveta i regiona", rekao je Vučić.

On je podsetio da će od 1. marta početi slobodno tržište radne snage između Severne Makedonije i Albanije, a u okviru inicijative Otvoreni Balkan, i dodao da će otvaranje Ložionice privući još ljudi.

"Srbiji je potrebno više radnika i strane radne snage. Imamo manjak projektnih biroa i arhitekata", rekao je on. On je rekao i da je cilj današnje posete da se svi radovi gledaju i prate.

Brnabić: Unikatan centar u Evropi

Premijerka Ana Brnabić je istakla da će to biti unikatan centar u Evropi, pošto takav, kako će biti izgrađen, postoji samo u SAD i u Šangaju. Zgrada Ložionice izgrađena je pre 95 godina, a kompleks ima pet celina: objekat Ložionice, aneks, Vodotoranj sa pasarelom, podzemnu garažu i spoljašnji prostor. Vodotoranj je već jednom rušen tokom Drugog svetskog rata, a postoje tvrdnje da ga je projektovao srpski naučnik Milutin Milanković.

Obilasku prisustvuju i predsednik privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, ministar informisnanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i predstavnici kompanije M Enterijer koji izvode radove, MinistarJovanović je ranije izjavio Tanjugu da je planirano da do kraja godine bude završena izgradnja inovacionog centra u Beogradu - kompleksa Ložionica, koji će biti specifičan centar namenjen kreativnoj industriji, digitalizaciji, inovacijama, ali i umetnosti i kulturi.

Jovanović je rekao da će to biti jedinstvena tačka spajanja nauke i umetnosti, kulture i digitalizacije od koje se očekuje da bude jedna od atrakcija Beograda. Radovi obuhvataju rekonstrukciju "Ložionice" na svih 4. 800 kvadratnih metara uz očuvanje prepoznatljivog izgleda, kao i vodotornja i okretnice, a predviđena je i izgradnja nove zgrade aneksa od 11. 000 kvadratnih metara, uz podzemnu garažu i veliki park.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Kompletan kompleks prostiraće se na više od 23. 000 kvadratnih metara. U Ložionici je planirana i sala za događaje i okupljanja, kao i brojni prostori za razne aktivnosti kreativaca. Radovi na obnovi Ložionice započeti su pre oko godinu dana, a cilj rekonstrukcije je očuvanje kulturno- istorijskog nasleđa sa dodavanjem modernih elemenata.

Zgrada Ložionice izgrađena je pre 95 godina, a kompleks ima pet celina: objekat Ložionice, aneks, Vodotoranj sa pasarelom, podzemnu garažu i spoljašnji prostor. Vodotoranj je već jednom rušen tokom Drugog svetskog rata, a postoje tvrdnje da ga je projektovao srpski naučnik Milutin Milanković.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Ložionica je industrijsko nasleđe koje uživa status prethodne zaštite. Adaptacija i programsko oživljavanje napuštenih objekata industrijskog nasleđa, model je koji se svuda u svetu pokazao kao izuzetno produktivan i održiv. Ovim projektom, Ložionica će dobiti novo lice i biće mesto susreta talenata i rađanja ideja.

Komentari (0)

Srbija