Društvo

Tužilaštvo u Aleksincu povodom trovanja u fabrici "Magna": Utvrđuju se uzroci tegoba kod radnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/01/2024

-

19:20

Tužilaštvo u Aleksincu povodom trovanja u fabrici "Magna": Utvrđuju se uzroci tegoba kod radnika
Tužilaštvo u Aleksincu povodom trovanja u fabrici "Magna": Utvrđuju se uzroci tegoba kod radnika - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Ovlašćena službena lica Prvog maja iz Niša su 18. januara obavili merenja i ispitivanja vazduha unutrašnjosti proizvodne hale u fabrici "Magna" i nisu utvrdili prisustvo otrovnih isparenja, navodi se u saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu.

Posle trovanja ukupno 161 radnika aleksinačne kompanije "Magna seating", Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu izdalo je saopštenje u kome se navodi da su preduzete radnje i mere iz svoje nadležnosti u cilju otkrivanja uzroka tegoba radnika.

"Od momenta prijave navedenog događaja Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je preduzelo radnje i mere iz svoje nadležnosti u cilju otkrivanja uzroka tegoba i pogoršanja zdravstvenog stanja zaposlenih kod navedenog poslodavca, koji su se javili radi ukazivanja medicinske pomoći službi Hitne pomoći i Opštoj bolnici u Aleksincu a nakon toga sledstveno njihovom zdravstvenom stanju i Odeljenju toksikologije Kliničkog centra Niš i otkrivanja i utvrđivanja propusta i eventualne odgovornosti lica u vezi sa trovanjem zaposlenih", navodi se u saopštenju. 

Obaveštavan je načelnik PS Aleksinac 17. januara u 21.05 časova da je došlo do trovanja zaposlenih koji su radili navedenog dana u popodnevnoj smeni. 

"Izašli su na lice mesta vršilac funkcije glavnog tužioca, policijski službenici PU Niš i PS Aleksinac, kao i pripadnici Uprave za vanredne situacije. Naloženo je obezbeđivanje lica mesta jer je postojala sumnja da nije bezbedno vršiti uviđaj unutar prostorija firme jer se nije znalo da li je vazduh kontaminiran. Tužilaštvo je naložilo da se obaveste i predstavnici firme “Prvi maj” iz Niša i da im se naloži da 18. januara izvrše merenja u prostorijama firme radi utvrđivanja prisutnosti otrovnih materije te je naloženo obaveštavanje sainitarne i veterinarske inspekcije kako bi se prekontrolisali sanitarni i veterinarski uslovi nabavljanja, čuvanja i pripremanja hrane za zaposlene da bi se otklonila sumnja da je na trovanja došlo na taj način jer firma poseduje kantinu", ističu iz tužilaštva.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Kako se navodi, odmah su uključene i Inspekcija rada i Uprava za vanredne situacije kako bi preduzeli mere iz svoje nadležnosti.

Pored toga je redovno naloženo uzimanje izjava od relevantnih aktera događaja na sve okolnosti koje su prethodile i koje su vezane za trovanje zaposlenih.

Takođe je naloženo i uzimanje uzoraka krvi od zaposlenih koji su hospitalizovani u Kliničkom centru u Nišu  kao i od nekoliko zaposlenih koji su hospitalizovani sa težim simptomima u Opštoj bolnici Aleksinac radi potvrđivanja prisustva toksina u krvi. 

Naložen je i nastavak uviđaja kada se za to stvore bezbednosni  uslovi. 

Novi incident i trovanje

Oko dva sata ujutro 19. januara tužilaštvo je ponovo obavešteno da se radnici treće smene koji su na posao stupili dan ranije oko 22 sata javljaju sa istim i sličnim simptomima.

"Dana 20. januara od strane tužilaštva i Policije ponovo se izašlo na lice mesta uz angažovanje i prisustvo Instituta za javno zdravlje Novi Sad – Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika čija tročlana komisija je ponovo izvršila potrebna merenja i uzimanje uzoraka za analizu i utvrđivanje uzroka i posledica koje su nastupile, gde su ponovo u rad uključene i nadležne Inspekcija rada kao i Uprava za vanredne situacije, dok se rezultati analiza Instituta za javno zdravlje Novi Sad očekuju u narednom periodu", navedeno je u saopštenju.

Prilikom prvog incidenta zdravstvenim službama se javilo 104 radnika, a već sledećeg radnog dana još 57. Svi su imali slične simptome, kašalj, gušenje i peckanje u očima. Nakon pružene zdravstvene pomoći svi su otpušteni kućama. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija