Društvo

Ko je odgovoran za povrede na radu i šta je dužnost poslodavaca? Pravnica Mila Petrović za Euronews Srbija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/01/2024

-

15:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon tragedije u Kruševačkoj fabrici "Trajal korporacija" u kojoj je poginuo jedan radnik, a četvoro je povređeno, ali i nakon slučaja u Aleksinačkoj fabrici "Magna" u kojoj je više radnika otrovano nakon isparavanja lepka, pitanja je mnogo. 

Kakvi su uslovi u kojima radnici rade? Da li su oni bezbedni? Da li im je obezbeđena adekvatna oprema da rade na pozicijama koje su opasne po život? Takođe je pitanje hoće li iko ikada od nadležnih odgovarati za sve ove nesrećne slučajeve. 

Na tu temu je u emisiji "Euronews jutro" govorila docentkinja na Pravnom fakultetu Univerziteta Union Mila Petrović. Pravnica je na pitanje kako poslodavac može da obezbedi dovoljno dobre uslove za rad objasnila da rizik varira u odnosu na posao, ali da poslodavac svakako mora da preduzme mere kako bi zaštitio radnike.

"To je sada jedno pitanje koje je dosta široko i nije zahvalno da vam dam potpuno konkretan odgovor. Dakle, svaki poslodavac je dužan da sprovede mere bezbednosti i zdravlja na radu. To će svakako da zavisi i od delatnosti u kojoj posluje poslodavac i od konkretnog posla, jer prosto svaki posao ne nosi sa sobom podjednak rizik. U svakom slučaju, ono što je nesporno je da poslodavac mora da obezbedi određenu ličnu zaštitnu opremu, da sprovede određene mere bezbednosti i zdravlja na radu, da obuči svoje radnike za bezbedan i zdrav rad, da im pruži sve neophodne informacije, ali i da komunicira sa svojim zaposlenima. Nekako mi se čini da često taj dijalog zaposlenih i poslodavca zna da izostane", kazala je Petrović.

Na pitanje da li se dovoljno pažnje usmerava ka obukama zaposlenih docentkinja Pravnog fakulteta kaže da to zavisi od konkretnog poslodavca. 

"Ne bih mogla da vam kažem šta se desilo u ovom konkretnom slučaju, pošto mi ni ne znamo tačno šta je bio uzrok, to već trebaju nadležni organi da istraže. U suštini, sve zavisi, kao što sam rekla. Obuke bi trebalo da se sprovode, inspekcija rada je ta koja to treba da kontroliše. Poslodavac mora da angažuje u skladu sa novim Zakonom o bezbednosti i zdravlje na radu koji je usvojen prošle godine savetnika ili saradnika za bezbednost i zdravlje na radu. Oni bi trebali neposredno da kontrolišu da li se primenjuju mere bezbednosti i zdravlja na radu i da organizuju te obuke. Ja ne mogu da vam kažem da li je to sprovedeno u ovom konkretnom slučaju. To ćemo moći da saznamo tek kada se konkretne istražne radnje sprovedu", navela je pravnica.

Kompletan prilog o bezbednosti na radu možete pogledati u videu na početku teksta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija