Društvo

Eksplozija u Kruševcu nova opomena: Koje su procedure za bezbedan rad i koliko se one poštuju?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/01/2024

-

14:56

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Jučerašnja eksplozija u kruševačkoj fabrici Trajal u kojoj je poginuo jedan, a povređeno četvoro radnika, nije jedini incident koji se dogodio u našoj zemlji sa sličnim posledicama. U poslednjih deset godina dogodilo se 13 eksplozija u fabrikama namenske industrije.

Godine 2014. došlo je do eksplozije u fabrici Krušik u Valjevu kada je poginuo jedan radnik od posledice rukovanja minom. Godinu dana kasnije, prilikom testiranja upaljača za ručne bombe dogodila se još jedna eksplozija u Krušiku kada je povređeno sedmoro radnika.

U fabrici Sloboda u Čačku za kratak vremenski period dogodilo se nekoliko detonacija. Ostaće upamćene one iz 2021. kada je u razmaku od dve nedelje bilo nekoliko detonacija, i tom prilikom su povređena tri radnika. Tri godine ranije u pogonu za ispitivanje upaljača projektila povređena su dva radnika.

Velika eksplozija se dogodila i u Kragujevcu 2017. godine u Tehničko-remontnom zavodu kada su poginule četiri osobe,a povređeno je 25.  

2017. i 2018. godine u fabrici Milan Blagojević Namenska u Lučanima povređeno je ukupno troje radnika. Prošla godina ostaće upamćena po još jednoj eksploziji u firmi EDePro u Leštanima, kada nije bilo povrđenih, za razliku od 2021. kada je poginulo troje, a povređeno 16 radnika u toj fabrici.

Pavlović: Potrebne obuke za bezbedan rad

Govoreći o proceudrama za bezbedan rad, Milosav Pavlović, član Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata rekao je za Euronews Srbija da su one obavezne za takva radna mesta, kao i procedure za kontrolu energije i radna uputstva koja moraju da se propišu za svako radno mesto.

"Tu moraju  obavezno da se održe obuke za bezbedan rad. Verovatno moraju i svake godine da se vrše reobuke, kako bi se bezbedno izvršio svaki zadatak koji randik dobije", naveo je Pavlović.

MUP Srbije

 

Radnik koji je stradao u Kruševcu imao je 18 godina, pa su mnogi postavili pitanje da li tako mlade ljude treba postavljati na osetljiva radna mesta. Pavlović kaže da svaki poslodavac zna koji radnik je obučen za koju poziciju.

"Verovatno su oni tog mladog radnika obučili da radi bezbedno. Sad, da li je potrebno iskustvo? Verovatno treba radnik da bude iskusan da bi to radio. Ipak, to su neka specifična radna mesta koja iziskuju veliku pažnju i veliko znanje i adekvatnu obuku, da se ispoštuju sva zaštitna sredstva", naveo je.

Ističe i da je potrebno da poslodavci propišu lična zaštitna sredstva i standardna i dodatna sredstva za takva radna mesta.

Na pitanje šta se dešava u slučajevima kada radnik proceni da mu poslodavac nije omogućio adekvatnu opremu i zaštitna sredstva, Pavlović je rekao da bi odmah trebalo prekinuti rad i obratiti se poslodavcu. 

"Ako postoji sindikat, ona se obratiti sindikatu. Ako ne postoji, onda se obratiti Inspektoratu za rad koji bi reagovao na tako nešto", rekao je Pavlović. 

Komentari (0)

Srbija