Društvo

Rak grlića materice među najučestalijim kancerima u Srbiji: Važni preventivni pregledi, ali i vakcinacija protiv HPV-a

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/01/2024

-

14:10

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Rak grlića materice je četvrti po učestalosti vid kancera među ženskom populacijom, od kojeg u Srbiji godišnje oboli gotovo 1.500 žena, dok više od 700 njih izgubi bitku sa ovom bolešću. U danima kada se obeležava evropska nedelja prevencije raka grlića materice ukazuje se na potrebu dodatnog podizanja svesti o otkrivanju ove bolesti na vreme, kao i o načinima prevencije, jer rešenje problema postoji.

Dr Ivana Stavrić Jovanović, ginekolog DZ Vračar kaže da su razlozi za toliki broj obolelih i umrlih na godišnjem nivou, loša informisanost i loši preventivni pregledi. 

"Problem kod nas je što se žene ne javljaju redovno na ginekološke preglede. Redovni ginekološki pregledi - Papanikolau i kolposkopija, kao i vakcinacija HPV vakcinom bi smanjili broj obolelih od karcinoma grlića materice", kaže Stavrić Jovanović za Euronews Srbija.

Inače, karcinom grlića materice je podmukla bolest i u ranoj fazi ne daje nikakve simptome. Kada se pojave prvi znaci bolesti, tada je karcinom već u uznapredovaloj fazi. Vanmenstrualna krvarenja su prvi znaci da nešto nije u redu.

"Ono što svaka žena treba da zna je da jednom godišnje treba da ode kod ginekologa i obavi ptreventivni pregled. Osim kolposkopskog i Papanikolau pregleda, deca uzrasta od devet do 19 godina mogu da se vakcinišu HPV vakcinama", navela je ona. 

Na sajtu Ministarstva zdravlja dostupna je informacija o broju vakcinisanih dečaka i devojčica protiv humanog papiloma virusa (HPV) po domovima zdravlja u Srbiji, rečeno je juče na konferenciji posvećenoj prevenciji raka grlića materice i poručeno da je potrebno dodatno raditi na podizanju svesti o značaju vakcine.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Goran Makunčević rekao je da ce na sajtu Ministarstva zdravlja biti dostupan podatak o obuhvatu HPV imunizacijom dečaka i devojčica uzrasta 9-19 godina i to po regionima i domovima zdravlja preko aplikacije koja je razvijena za ovu namenu.

Dodao je da je publikovanjem ovakve digitalne mape, Srbija postala prva zemlja u regionu koja će imati ovakav vid praćenja imunizacije, odnosno u svakom momentu znaće se broj vakcinisane dece po polu, uzrastu i broju primljenih doza. Naveo je da će podaci biti objavljeni na portalu Ministarstva zdravlja, biti u potpunosti anonimni, a ažuriraće se na nedeljnom nivou.

"Time će se naš zdravstveni sistem pridružiti zemljama u Evropi koje su ovaj sistem razvili prethodnih godina. Na ovaj način, u realnom vremenu, znaćemo koliki je obuhvat vakcinacijom protiv HPV-a u Srbiji i to po regionu i zdravstvenoj ustanovi. Samim tim imaćemo informaciju gde je ovaj vid prevencije uspešan, a gde manje uspešan. Na osnovu tih podataka moći ćemo da uvedemo korektivne mere u podizanju obuhvata”, rekao je on.

Imače, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) od juna 2022. godine obezbeđuje vakcinu protiv HPV. Radi se o devetovalentnoj vakcini koja se, u zavisnosti od uzrasta, prima u dve ili tri doze.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija