Društvo

Vukomanović: Gde je HPV vakcina duže od 10 godina, rak grlića materice smanjen

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2023

-

13:59

Vukomanović: Gde je HPV vakcina duže od 10 godina, rak grlića materice smanjen
Vukomanović: Gde je HPV vakcina duže od 10 godina, rak grlića materice smanjen - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je o trošku RFZO-a za godinu dana skoro 27.000 devojčica i dečaka primilo vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV), a u zemljama koje su ovu vakcinu uvele pre 15 i više godina učestalost oboljevanja i smrti od raka grlića materice višestruko je smanjena.

To je saopšteno na skupu u organizaciji Instituta za istraživanje i razvoj dobrih praksi “Well-being International” i Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori”.

Kako je rečeno, u zemljama koje su ovu vakcinu uvele pre 15 i više godina i gde obuhvat vakcinisane dece iznosi 80 do 90 odsto, učestalost oboljevanja i smrti od raka grlića materice i drugih oboljenja izavanih HP virusima višestruko je smanjena.

U Srbiji 1.500 žena godišnje oboli, a više od 700 premine od posledica raka grlića materice, i pored toga što postoji efikasno „oružje“ u rukama, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Najalarmantniji podatak koji su istakli ginekolozi jeste da sada, prve simptome raka grlića materice, najčešće dobijaju žene u dobi od 32. do 35. godine života, u odnosu na period od pre nekoliko decenija kada je ovaj tip karcinoma bio učestaliji kod žena u kasnijoj životnoj dobi. 

Treba imati u vidu da je visok obuhvat imunizacije dečaka takođe veoma bitan jer je dokazano da postoji povećana stopa oboljevanja od raka anusa, penisa i usne duplje, za šta je takođe odgovorna HPV infekcija, napomenuli su pedijatri.

Dr Goran Vukomanović, pedijatar iz Univerzitetske dečije klinike Tiršova kaže da se rezultati vakcinacije značajno vide u zemljama koje su sa imunizacijom protiv HPV-a krenule pre više od deset godina.

"Države kao što su Australija i skandinavske zemlje koje su sa HPV vakcinacijom krenule pre 10 i više godina, pokazuju da je oboljevanje smanjeno za 95 odsto, a rak grlića materice gotovo iskorenjen. Ako za ovako tešku bolest postoji vakcina, treba iskoristi tu mogućnost i sprečiti svaki mogući rizik od oboljevanja", istakao je Vukomanović.

On je rekao da zato podseća pedijatre, iako ogromna većina to zna, da objasne roditeljima benefite koje HPV imunizacija donosi njihovom detetu i zaštite ih od raka. 

"Iako je uloga medija i društvenih mreža sve veća, sva istraživanja jednoglasno govore da su pedijatri i dalje osobe kojima roditelji najviše veruju kada je reč o preporuci o HPV vakcinaciji. Stoga je naša zakonska obaveza da HPV vakcinu preporučimo svakom roditelju za dete uzrasta od 9 do 19 godina”, rekao je on.

profimedia

 

Predavanje za lekare iz Srbije održao je i dr Alexander Kenet, profesor Univerziteta na Floridi.

"Važno je zapamtiti da roditelji u Srbiji, kao i roditelji širom sveta, žele da urade ono što je najbolje za svoju decu.  Istraživanja su pokazala da će većina roditelja prihvatiti vakcinaciju za svoju decu ako dobiju snažnu preporuku od lekara svog deteta. Zbog toga je od suštinskog značaja da zdravstveni radnici prihvate ovu činjenicu i daju snažnu preporuku za HPV vakcinaciju roditeljima", rekao je Kenet.

On je naveo da se od 1990. u SAD, stopa raka grlića materice se polako smanjivala, uglavnom zahvaljujući skriningu raka grlića materice.

"Nedavno je primećen značajan pad oboljevanja među mladim ženama, koje su primarna grupa koja ispunjava uslove za vakcinaciju protiv HPV-a. Zbog toga stručnjaci predviđaju značajan pad stope raka grlića materice u narednom periodu”, istakao je Kenet.

Srbija je o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje omogućila vakcinaciju devojčica i dečaka protiv HPV, međutim, dosadašnji odziv na imunizaciju protiv ove infekcije je vrlo slab, rekla je Gorica Đokić, ispred Udruženja za borbu protiv raka jajnika i grlića materice “Progovori”.

"Mnogi roditelji ne znaju da imaju mogućnost besplatne HPV imunizacije za svoju decu. Rak grlića materice je jedini rak koji možemo prevenirati jednostavnom imunizacijom. Kao osoba koja vodi udruženje pacijentkinja i koja je preživela rak, apelujem na roditelje da vakcinišu i zaštite svoju decu”, poručila je Đokić.

Na stručnom skupu učestvovalo je više od 200 lekara iz domova zdravlja širom Srbije, a održan je pod pokroviteljstvom ključnih donosioca odluka Minostarstva zdravlja, Ministarstva prosvete, RFZO-a, i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija