Društvo

Vesić: Radićemo da vodič za bezbednu vožnju u tunelu stigne do svih vozača

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2024

-

13:28

Vesić: Radićemo da vodič za bezbednu vožnju u tunelu stigne do svih vozača
Vesić: Radićemo da vodič za bezbednu vožnju u tunelu stigne do svih vozača - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji ima 17 drumskih tunela dužine 22,5 kilometara, a gradi se još 18,5 km ovih tunela, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić na promociji vodiča za bezbednu vožnju u tunelima i istakao da je vodič rađen da bi se vozači edukovali kako da se ponašaju u tunelima da bi izbegli nezgodu i kako da reaguju ako bi se nesreća dogodila.

"Većina vozača ne zna šta bi uradila kada bi se slučajno desilo da se nađu u saobraćajnoj nesreći u tunelu, odnosno da naiđu na nesreću na takvom mestu. Zato smo rešili da uradimo ovu brošuru i sada nam je cilj da ona stigne do svih vozača, da im se deli prilikom registracije kola, na naplatnim rampama, u auto-školama", rekao je on.

Brošura je prema rečima direktora Saobračajnog instituta CIP Slavena Tice u čijim prostorijama je promocija i održana urađena u saradnji CIP-a, Agencije za bezbednost saobraćaja, Puteva Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstva saobraćaja.

Vesić je istakao da nas čeka izgradnja nekoliko velikih puteva i brzih saobraćajnica na kojima će biti još dosta tunela.

Prema njegovim rečima bilo bi dobro i da Agencija za bezbednost saobraćaja napravi promotivne filmove, koji su takođe dobar način da se ljudi obaveste.

"Ako bi ova brošura spasila jedan život, ona bi se potpuno isplatila a suština je da ljude naučimo kako da se ponašaju. Nažalost kao što možemo da vidimo, imamo vozače koji nisu dovoljno obučeni", naveo je on.

Istakao je da je jedan od najdrastičnijih slučajeva incidenata u saobraćaju,  vožnja u suprotnom smeru, koja, kako je rekao, nažalost nije samo deo neznanja.

"Imamo situacije kada se to radi namerno, kao neka vrsta izazova, to je postalo moderno i moramo mnogo više da radimo na edukaciji i obaveštavanju vozača koji će dobijati informacije putem radio stanica, da znaju da se na određenom broju  kilometara od njih nalazi automobil koji se kreće u suprotnom smeru, kako bismo spasili ljude koji mogu da nastradaju ni krivi ni dužni", rekao je Vesić.

Dodao je da je urađeno više od 460 km auto-puteva, a da će do 2027. biti urađeno još 487 km, jer će biti završen ceo Moravski koridor, zatim Fruškogorski koridor, te Dunavski koridor.

"Biće završeno 24 km auto-puta Beograd-Zrenjanin do Kovačice, 50 km 'smajlija', počećemo da radimo auto-put prema Kotromanu, već ove godine krenućemo da radimo auto-put prema Crnoj Gori, nastavljamo da radi auto-put Niš-Merdare i sve te saobraćajnice biće gotove u naredne tri do tri i po godine", istakao je on.

Printskrin/Tanjug video

 

Naveo je da sledi donošenje zakona o bezbednosti u saobraćaju, koji će raditi Ministarstvo unutrašnjih poslova zajedno sa Ministarstvom saobraćaja a da će on uvek insistirati na strožijim kaznama.

"Mislim da za neke saobraćajne prekršaje moramo da oduzimamo automobile, recimo za slučaj kada neko vozi u suprotnom smeru. Pooštravanjem kaznene politike smanjićemo broj nekih prekršaja", rekao je on.

Dodao je da ipak nijedna kaznena politika ne može da zameni prevenciju i da će se zato raditi na edukaciji vozača.    

Zlatko Stevanović iz Saobraćajnog instituta je istakao da vodič pokriva šest oblasti i savetuje vozače šta je potrebno da urade pre ulaska u tunel, zatim šta je potrebno uraditi da bi vožnja u tunelu bila bezbedna, šta raditi u slučaju zastoja kao i kvara vozila  u tunelu.

Vodič vozačima daje savete i kako da se ponašaju u slučaju nezgode u tunelu i šta bi trebalo da preduzmu u slučaju da se u tunelu dogodi požar.

Izvršni direktor u Putevima Srbije Zoran Pešović je naveo podatke prema kojima je lane bilo 3.370 vanrednih događaja u 17 tunela u Srbiji, od kojih je 219 bilo sa najvišim nivom rizika.

"Jedan od vanrednih događaja jeste vožnja u suprotnom smeru, koja predstavlja veliku opasnost, a njih je lane bilo 48, dakle skoro po jedna svake sedmice. Bilo je 19 slučajeva požara, 152 saobraćajne nezgode", rekao je on i dodao da je dobro što nijedna nezgoda nije završena smrtnim ishodom.

Naveo je i da je u tunelskim objektima viđeno 237 pešaka i biciklista, iako je njihovo kretanje u ovim prostorima zabranjeno.

   

Komentari (0)

Srbija