Društvo

Opština Novi Beograd spremna da pomogne kineskim trgovcima u bloku 70

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2024

-

12:47

Opština Novi Beograd spremna da pomogne kineskim trgovcima u bloku 70
Opština Novi Beograd spremna da pomogne kineskim trgovcima u bloku 70 - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Gradske opštine Novi Beograd Bojan Bovan, izjavio je na sastanku sa predstavnicima Ambasade Kine i kineskih privrednika, da će ta opština u okviru svojih nadležnosti pružiti pomoć najugroženijim kineskim trgovacima, čiji su lokali izgoreli u velikom požaru u bloku 70.

Kako se navodi u saopštenju opštine, sastanku održanom na inicijativu Udruženja kineskih trgovaca, prisustvovala je i Vei Džen, šefica konzularnog odeljenja Ambasade Kine u Srbiji i načelnik Policijske stanice Novi Beograd i član opštinskog štaba za vanredne situacije Milan Škaljac.

Euronews

 

Dodaje se da je Bovan, odgovarajući na konkretnu molbu udruženja kineskih trgovaca da dobiju privremeni prostor za najviše 15 najugoženijih trgovaca, rekao da opština osim pravne i moralne podrške, nema drugih mogućnosti.

"Opština nema lokale, niti gazduje zemljištem, ali razumemo da taj problem svakako mora što pre da se reši, a da bi postavili privremene objekte na otvorenom prostoru, morate da pokrenete proceduru za dobijanje privremene dozvole od vlasnika parcele", rekao je predsednik opštine Novi Beograd.

U saopštenju se navodi da je Udruženje kineskih trgovaca zatražilo da im se u bloku 70 na prostoru za smeštaj teretnih vozila za potrebe Tržnog centra, gde već postoje privremeni objekti vlasnika čiji su lokali izgoreli pre dve i po godine, dozvoli privremeno postavljanje najviše 15  kontejnera.

Predsednik Asocijacije za promociju ekonomije, kulture i turizma Kine u Srbiji Zou Đunvei, rekao je da su potpuno izgorela 82 lokala i da je još 30 teže oštećeno, uglavnom zbog vode tokom gašenja požara.

"Od tog broja, 10 do 15 vlasnika lokala je na rubu egzistencije", istakao je Đunvei naglašavajući da je tim ljudima potrebno da prebrode period do otvaranja novog Kineskog tržnog centra koji se gradi u neposrednoj blizini sadašnjeg.

On je više puta ponovio da je reč o ljudima čije porodice žive isključivo od prodaje robe u lokalima, a da će prvi objekat novog Kineskog centra sa 360 lokala, biti otvoren u maju ove godine.

Beobuild/Promo

 

Dodaje se i da se Vei Džen u i ime ambasadora Kine u Srbiji Li Minga i svih kineskih državljana u Srbiji, zahvalila na velikom požrtvovanju pripadnika policije i vatrogasnih jedinica prilikom gašenja požara, kao i na ličnom angažovanju predsednika opštine Bovana.

"Ne samo da je policija angažovala veliki broj spasilaca i helikoptere, nego su, s obzirom na to da je veliki broj lokala koji nisu izgoreli posle požara ostao otključan, pripadnici policije nastavili bez prestanka da dežuraju i štite tu imovinu", rekla je ona.

Načelnik Policijske stanice Novi Beograd Milan Škaljac je odgovarajući na pitanje trgovaca čija je roba oštećena, kada će moći da uđu u svoje lokale, rekao da će povratak biti moguć tek kad se svaki vlasnik lokala prijavi kao oštećeni, što bi, kako se nadaju kineski trgovci, moglo biti već u nedelju.

Delegaciju kineskih privrednika predstavljali su i jedan od vlasnika lokala Vang Jan kao i Mei Čen predsednica Asocijacije žena iz Kine u Srbiji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija