Društvo

Manji računi i bolje grejanje: Do sada se prijavilo skoro 1.000 stambenih zajednica za energetsku sanaciju zgrada

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/02/2024

-

08:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Stambene zajednice priključene na sistem daljinskog grejanja do početka februara moći će da konkurišu za energetsku sanaciju u okviru Javnog ESCO projekta. Predviđeno je da država, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, snosi troškove izrade elaborata energetske efikasnosti i 50 odsto troškova investicije, a da građani grejanje plaćaju po potrošnji. Do sada se na konkurs javilo više od 950 stambenih zajednica.

Uprkos povećanju penzija, gledajući visinu mesečnih primanja, ne može se reći da penzioneri u Srbiji imaju komfornu potrošačku poziciju. Pored vrtoglavo rastućih troškova izazvanih inflacijom, ionako skromne penzije, budžet najstarijih građana, koji žive u zgradama, zimi je dodatno opterećen zbog troškova plaćanja centralnog grejanja.

Da bi im stanovi bili topli, penzioneri moraju da izdvoje i više od deset hiljada dinara mesećno.

"Grejanje me košta negde oko 12.000, kad je mnogo hladno i 13.000 mesečno", kaže za Euronews Srbija penzioner Miodrag Nikolić, koji je ujedno i upravnik jedne zgrade.

Euronews

Miodrag Nikolić, upravnik stambene zgrade u Pirotu

Kako bi računi bili manji, a životni prostor temperaturno izdašniji, Kostić kaže da je to jasan razlog zašto se stambena jedinica za koju je on odgovoran odlučila za prijavu na konkurs za energetsku sanaciju zgrade.

"Kad imamo dobru izolaciju, PVC prozore, izolaciju zgrada, mislim da bi se potrošnja mnogo smanjila. Mogli bi i da uštedimo kad nismo kod kuće i zatvorimo radijatore, računi bi bili mnogo manji", objašnjava Nikolić. 

Sanacija obezbeđuje 35 odsto uštede

Uštedi se nadaju i stanari još sedam zgrada u Pirotu koji su konkurisali za Javni ESCO projekat. Prednost će imati oni kod kojih su, nakon energetske sanacije, moguće najveće uštede - oko 35 odsto.

Bojan Ivković kaže za Euronews Srbija da oni koji ostvare pomoć - ulaze u proces, navodeći da kod onih koji su se prijavili dolaze tehničke ekipe koje snimaju objekat, daju predlog tehničkih rešenja i na osnovu toga se definišu radovi i visina investicije. 

Euronews

Bojan Ivković, Gradski energetski menadžer Pirota

"Bilo bi optimalno da taj iznos za koliko se smanji potrošnja energije, tj. za koliko manje građanin plaća, otprilike bude iznos te buduće obaveze. Tako da građani nemaju promenjene račune, ali da imaju komfornije stanove, a u globalu mnogo manju potrošnju energije", ukazuje Ivković.

Potrašnja tri i po puta iznad evropskog proseka

Podaci kažu da Srbija troši tri i po puta više energije u odnosu na evropski prosek, a trećina potrošnje se odnosi na zgrade. 

Govoreći za Euronews Srbija, posebni savetnik ministarke rudarstva i energetike Milan Macura ističe da je cilj projekta da se ta potrošnja značajno smanji. 

"Ovaj projekat ima višestruke benefite za njih. Prvi put će moći da kontrolišu svoju potrošnju i račune, zimi za grejanje, leti za hladjenje. Nakon sanacije imaće veći komfor, a manju cenu održavanja stambene zajednice, bolji vizuelni izgled zgrade, a porašće i vrednost njihove nepokretnosti", ističu iz ministarstva, navodeći da je plan da se energetski sanira više od 500 zgrada.

Euronews

Milan Macura, posebni savetnik ministarke rudarstva i energetike

U prethodne tri godine, u saradnji sa lokalnim samoupravama, to je urađeno u oko 20.000 domaćinstava.

"Uspeli smo da uštedimo negde oko 235 gigavat časova godišnje, što je godišnja proizvodnja Gradske toplane u Nišu", objašnjava Macura. 

Iz ministarstva kažu da se očekuje da u novom ciklusu, uz podršku Svetske banke, do 2027. u Srbiji bude energetski sanirano 50.000 domaćinstava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija